Zoeken

Marokko keurt protocol tegen apenpokken goed

28 mei 2022 - 17:00 - Marokko

©

Marokko heeft een nationaal plan voor toezicht op en bestrijding van apenpokken ingevoerd. De inhoud van dit plan is aan alle sectoren van het gezondheidsstelsel, zowel de openbare als de particuliere, meegedeeld.

De coördinatie van het protocol is in handen van de afdeling Epidemiologie en Ziektebestrijding van het ministerie van Volksgezondheid. Het schetste verschillende manieren om de apenpokken te bestrijden, waaronder preventie om te voorkomen dat de ziekte het land wordt binnengebracht, vroegtijdige opsporing van gevallen en aangepast gedrag.

Lees ook: Apenpokken: Marrakech registreert apen op Djemaa El Fna

Zo wordt volgens het operationeel plan elke persoon met blaar- of vesiculaire uitslag en koorts boven 38°C als een mogelijke patiënt beschouwd. Als in een moleculair laboratorium een infectie met het apenpokken wordt vastgesteld, is het een bevestigd geval.

Het document benadrukt ook dat iedereen die onbeschermd direct lichamelijk contact heeft gehad met gewonde huid of lichaamsvloeistoffen van een waarschijnlijke of bevestigde symptomatische patiënt, als een hoog risicopatiënt behandeld moet worden.

In elk geval, zegt de verklaring, moet elke verdachte geval onmiddellijk gemeld worden bij de provinciale/prefectorale gezondheidsautoriteit die verantwoordelijk is voor het gezondheidscentrum (openbaar of particulier) waar de arts de diagnose stelde.

Lees ook: Apenpokken Marokko: verdachte gevallen zijn negatief

Het ministerie heeft ook de voorwaarden voor de behandeling van patiënten vastgesteld. Zo moet elke verdachte patiënt een medisch interview met een vragenlijst en een grondig klinisch onderzoek ondergaan, om hem zo nodig opnieuw in te delen. De persoon moet zich drie weken lang thuis afzonderen en twee keer per dag zijn temperatuur opnemen.

De provinciale/prefectorale crisisdienst (EIR) moet een regelmatig telefonisch toezicht instellen om na te gaan of er ziekteverschijnselen zijn. In geval van koorts of huiduitslag moet de patiënt niet naar het gezondheidscentrum gaan, maar wordt hun verzorging door het EIR georganiseerd, aldus de verklaring.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team