Zoeken

Marokko werkt controleplan apenpokken bij

21 augustus 2022 - 10:20 - Marokko

©

Het Marokkaanse ministerie van Volksgezondheid heeft aangekondigd dat het zijn plan ter bestrijding van de apenpokken in Marokko opnieuw heeft bijgewerkt.

De nieuwe versie van het plan van het ministerie heeft betrekking op de definitie en het beheer van ziektegevallen. Het heeft ook tot doel informatie te verspreiden over nieuwe gevallen van de ziekte. Minister Khalid Ait Taleb meldt in een mededeling aan alle departementen die onder zijn gezag vallen, dat de actualisering gebaseerd is op recente ontwikkelingen in de internationale medische wereld.

Lees ook: Eerste bevestigd geval van apenpokken in Marokko

Zo wordt een waarschijnlijk geval van apenpokken gedefinieerd als "elke persoon met een blaasjes- of blaasjesachtige huiduitslag, met koorts van 38°C of meer, die niet in verband kan worden gebracht met de gebruikelijke oorzaken zoals waterpokken, mazelen, herpes, rickettsiose of een mogelijke allergische reactie, en die in de 21 dagen voorafgaande aan het begin van de symptomen contact heeft gehad met een bevestigd geval".

Dit geldt voor mensen met symptomen die onlangs in een land zijn geweest waar het virus veel voorkomt, of die meerdere seksuele partners hebben, of die uitwendige genitale of anale letsels hebben die niet door een andere duidelijke oorzaak kunnen worden verklaard.

Lees ook: Marokko keurt protocol tegen apenpokken goed

Tot nu toe zijn alleen universitaire ziekenhuizen bevoegd om monsters te analyseren om apenpokken te bevestigen. In de nieuwe versie van het plan wordt benadrukt dat risicogroepen kinderen, zwangere vrouwen, mensen met een verminderde immuniteit zoals HIV-geïnfecteerden, mensen met ongecontroleerde of slecht gecontroleerde chronische ziekten en patiënten met chronische of acute huidziekten omvatten.

Bladna.nl