Zoeken

Algerije eist vertrek Marokkaans leger uit Guerguerat

7 oktober 2021 - 18:40 - Wereld

©

Algerije heeft met "interesse" de benoeming van Staffan De Mistura als speciale VN-gezant voor de Sahara verwelkomd. Het buurland eist nu het vertrek van het Marokkaans leger bij de grensovergang van Guerguerat.

De missie van Staffan De Mistura zal "moeilijk zijn" volgens Algiers. De Zweeds Italiaanse diplomaat werd benoemd in een "ernstig verslechterde context", die wordt "gekenmerkt door de hervatting van de vijandelijkheden na de brute verbreking van het staakt-het-vuren door de Marokkaanse bezetter, die sinds 13 november 2020 in de bufferzone bij Guerguerat verblijft, in flagrante schending van de militaire overeenkomsten, ondertekend door de twee partijen en goedgekeurd door de VN-veiligheidsraad", verklaarde een woordvoerder van het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

Lees ook: Algerije bouwt luchtmachtbasis bij Marokkaanse grens

Het besluit dat in december 2020 door Donald Trump werd genomen om de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara te erkennen, heeft de crisis nog verergerd, schrijft TSA. De woordvoerder van Ramtane Lamamra, heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om het onmiddellijk vertrek van de Royal Armed Forces uit Guerguerat te eisen.

Lees ook: Marokko: Turkse en Israëlische drones om aanvallen Algerije te bestrijden

Dit is volgens Algiers de basis "van elk geloofwaardig politiek proces dat gericht is op het vinden van een vreedzame oplossing voor het conflict". Algerije "staat klaar om de nieuwe speciale gezant bij te staan om van zijn missie een succes te maken." Het buurland "zal de inspanningen ondersteunen (...) zodat ze kunnen bijdragen aan een effectieve en serieuze herstart van directe onderhandelingen, zonder voorwaarden, tussen het Polisario-front en Marokko", aldus de woordvoerder.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team