Zoeken

Marokkaanse diaspora: reisbureaus in Algeciras woedend

18 mei 2022 - 19:00 - Marokkanen in het buitenland

©

In de haven van Algeciras zijn reisbureaus gedwongen hun deuren te sluiten omdat bijna alle rederijen die de Straat van Gibraltar bevaren, geweigerd hebben hun tickets te koop aan te bieden.

In maart 2020 moesten deze reisbureaus sluiten nadat de grenzen wegens de gezondheidscrisis gesloten werden en er geen tickets te verkopen waren. Het herstel van het passagiersverkeer over zee met Marokko op 12 april werd met vreugde begroet door deze toeristische beroepsbeoefenaars, die gehoopt hadden op een langzame terugkeer naar de normaliteit, vooral met de organisatie van operatie Marhaba 2022.

Lees ook: Rederij FRS rekruteert voor Operatie Marhaba

De reisbureaus werden echter verrast door het besluit van vier van de vijf scheepvaartmaatschappijen die in de zee-engte actief zijn, om de kaartverkoop in eigen hand te nemen. "De rederijen willen de verkoop rechtstreeks regelen en ons erbuiten laten, met één uitzondering: Intershipping. We zijn al 25 tot 35 jaar in de haven en ze gaan 100 gezinnen op straat zetten na twee moeilijke jaren van gezondheidscrisis," klaagt Juan Parada, voorzitter van de Vereniging van Reisbureaus in de haven van Algeciras.

Managers van reisagentschappen in de Spaanse stad hadden vorige week een ontmoeting met de havenautoriteit van de baai van Algeciras en met de burgemeester van de stad, José Ignacio Landaluce, om hen "te vragen bij de rederijen de situatie op te lossen". Als er geen oplossing gevonden wordt, "zullen de werknemers demonstreren en wij zullen hen steunen", waarschuwde Juan Parada. De burgemeester van Algeciras verzekerde dat hij alles zou doen wat in zijn vermogen lag om een overeenkomst tussen de twee partijen te bereiken.

Lees ook: Marhaba 2022: Tanger Med treft speciale regelingen

Operatie Marhaba, dat een groot deel van de jaarlijkse omzet vertegenwoordigt, zal naar verluidt op 15 juni starten. In 2019 passeerde bijna 80% van de meer dan drie miljoen passagiers en 700.000 voertuigen die aan de operatie deelnamen, de havens van Algeciras en Tarifa. Men schat dat de toestroom dit jaar veel groter zal zijn, want de operatie werd in 2020 en 2021 afgelast wegens de gezondheidscrisis.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team