Zoeken

Amerikaanse generaal noemt veiligheidspartnerschap met Marokko "cruciaal"

5 augustus 2021 - 10:00 - Marokko

©

Generaal James C. McConville, de 40e stafchef van het Amerikaanse leger, heeft in Rabat een ontmoeting gehad met Marokkaanse defensie functionarissen. Tegenover de onderminister van Defensie, Abdellatif Loudiyi, en Abdelfatah Louarak, Generaal van het Marokkaanse leger en huidig Inspecteur-generaal van de Royal Armed Forces, herhaalde de Amerikaanse militair dat zijn land veel belang hecht aan het strategische partnerschap met Marokko.

De bijeenkomst vond plaats op het hoofdkwartier van de Royal Armed Forces in Rabat. Generaal McConville kreeg een eerbetoon en woonde een lunch bij in de officierskantine. "Ik geloof in vrede via kracht en die kracht verkrijg je door een sterk leger, een regeringsbrede aanpak en sterke bondgenoten en partners," zei hij.

Lees ook: Stafchef Amerikaans leger brengt een bezoek aan Marokko

McConville benadrukte dat het partnerschap met Marokko al vele jaren bestaat en nog steeds aan de verwachtingen voldoet op het gebied van defensie en veiligheid. "De ontmoeting met onze langdurige en zeer capabele partners in Marokko heeft ons in staat gesteld manieren te bespreken om de samenwerking op het gebied van gemeenschappelijke prioriteiten, zoals opleiding, professionele militaire scholen en de ontwikkeling van onderofficieren, verder te versterken", aldus McConville.

De ambtenaren hebben onder meer gesproken over de uitvoering van de "routekaart voor samenwerking op defensiegebied" die de VS en Marokko in 2020 hebben ondertekend en die tot doel heeft de militaire modernisering van Marokko te versterken en de inspanningen te bundelen om regionale dreigingen doeltreffend aan te pakken.

Lees ook: Marokko koopt vier Amerikaanse G550-vliegtuigen

Ook de jaarlijkse deelname van Marokko aan meer dan 100 militaire oefeningen met de Verenigde Staten werd besproken, waaronder African Lion, de grootste jaarlijkse militaire oefening in Afrika. Die oefening kon vorig jaar niet doorgaan vanwege de coronapandemie, maar vond dit jaar in juni plaats in het koninkrijk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team