Zoeken

Ruim 8000 -vooral Amazigh- christenen in Marokko

3 augustus 2014 - 19:33 - Marokko

©

Soennitische moslims vormen de grootste religieuze gemeenschap in Marokko, met meer dan 99% van de bevolking. Het land heeft ook een kleine christelijke gemeenschap van enkele duizenden mensen die voornamelijk in de Amazigh regio’s in het zuiden leven.

Deze gegevens komen uit het laatste Amerikaanse rapport over de godsdienstvrijheid in de wereld. Het rapport werd afgelopen dinsdag gepubliceerd door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse zaken. Daaruit blijkt dat ruim 8000 christenen in Marokko leven. Deze kleine gemeenschap verzamelt zich gewoonlijk in woningen omgebouwd tot kerken en belijden hun geloof niet in het openbaar uit angst voor de autoriteiten en/of sociale discriminatie.

De cijfers van het nieuw rapport staan echter in strijd met onderzoeken uitgevoerd door de katholieke clerus, waarin het aantal christenen in Marokko op meer dan 25.000 mensen wordt geschat. Volgens deze onderzoeken wonen christenen eerder in de grote stedelijke gebieden zoals Rabat, Casablanca of Tanger. Deze onderzoeken houden echter ook rekening met buitenlanders die in Marokko verblijven.

Sjiieten in Marokko

Het Amerikaanse ministerie heeft niet alleen de christelijke gemeenschap in Marokko onder de loep genomen. De nieuwe sjiitische gemeenschap krijgt ook veel aandacht in het rapport. De sjiitische gemeenschap in Marokko wordt eveneens geschat op ongeveer 8000 mensen en bestaat voornamelijk uit buitenlanders uit Irak of Libanon.

De Marokkaanse autoriteiten hadden enkele maanden terug hun zorgen geuit over het snel groeiend aantal sjiieten in het land en hun grote invloed op de Marokkaanse bevolking.

Joden in Marokko

Uiteraard kan er niet over Marokko worden gesproken zonder zijn joodse gemeenschap te noemen. Van enkele honderdduizenden in de jaren 1950, wonen er nu nog slechts een paar duizenden Joden in de stedelijke regio’s van Casablanca, Rabat en Marrakech.

Volledig rapport over geloofsvrijheid in Marokko

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team