Zoeken

Marokkaanse moslimgezin waakt al jaren over synagoge

16 augustus 2014 - 18:10 - Marokko

©

Malika Id Darouz uit Agadir zorgt al jaren voor twee historische bezienswaardigheden van de joodse gemeenschap in Essaouira. Het gaat om de joodse begraafplaats en de synagoge Haïm Pinto.

De synagoge ligt nabij Bab Doukkala, in de Mellah van Mogador, en was het huis van Rabbi Haïm Pinto. De synagoge werd in 1837 gebouwd en staat nog steeds recht, te midden van het puin van de vele andere in elkaar gestorte huizen van de Mellah.

Malika is de bewaakster van dit Joods-Marokkaans erfgoed. Zij werkte als administratief bediende in een advocatenkantoor toen rabbijnen haar opzochten en haar vroegen om voor de synagoge te zorgen, zoals haar vader zijn leven lang had gedaan. Malika twijfelde geen ogenblik en nam de taak over van haar overleden vader.

Ruim 8 jaar later is Malika nog steeds de beschermster van de synagoge, waar nog regelmatig pelgrims en toeristen komen. Zoals elk jaar in september, helpt Malika met de organisatie van het joodse feest Hiloula, ter nagedachtenis van Rabbi Haïm Pinto, waaraan in Essaouira ruim 2000 pelgrims deelnemen.

Rabbi Haïm Pinto

Rabbi Haïm Pinto

Rabbi Haïm Pinto werd in 1749 in Agadir geboren in een grote familie van Sefardische rabbijnen. Op zijn 12e verloor hij zijn ouders bij de grote aardbeving die heel Agadir verwoestte.

Na de aardbeving vertrok hij samen met een groepje slachtoffers naar Essaouira, waar hij werd opgevangen door Rabbi Meïr Pinto die bevriend was met zijn ouders. Hij leert de Torah met Rabbi Yaacov Bibas, de Dayan (rechter) van de Joodse gemeenschap in Mogador.

Op zijn 18e, na de dood van Rabbi Yaacov Bibas, wordt hij samen met zijn vriend Rabbi David Ben Hazan, tot nieuwe Dayan benoemd. Ondanks zijn jonge leeftijd wordt hij snel bekend om zijn eerlijkheid. Zowel Joden als Moslims beschouwden hem als een heilige man, vertelt Malika aan TelQuel.

Vijf generaties later vertelt zijn nakomeling Rabbi David Pinto hoe er overal in Marokko over "de wonderen en mirakels die hij verrichte werd gesproken".

Rabbi Haïm Pinto had vier zonen, Rabbi Yossef, Rabbi Yochiahou, Rabbi Jehoeda en Rabbi Yaacov. Na een lang leven gewijd aan de religie, overleed Rabbi Haïm Pinto in 1845 op 96-jarige leeftijd.

Bladna.nl