Zoeken

Man gearresteerd voor mishandelen joden in Casablanca

15 juli 2014 - 15:13 - Gemeenschap

©

Een man die twee Marokkaanse joden in de afgelopen dagen in Casablanca heeft aangevallen, is maandag gearresteerd door de politie. De man verwijt aan zijn slachtoffers het militaire offensief van Israël in de bezette Palestijnse gebieden.

Het eerste slachtoffer is niemand minder dan rabbijn Moshe Ohayon, die zijn verhaal aan het tijdschrift TelQuel vertelde. De aanvaller zou hem hebben gevraagd of hij een jood was in het Darija (nta ihoudi) alvorens hem een harde klap te geven waardoor het slachtoffer het evenwicht verloor en op de grond belandde. De oude rabbijn is vooral teleurgesteld door de reactie van omstanders. Ondanks zijn roepen om hulp, kwam niemand hem helpen.

Maandag vond een andere agressie plaats op een Joodse Marokkaan nabij de synagoge in Casablanca. Een man werd me een steen op het hoofd geslagen toen hij de synagoge verliet. Het gaat om dezelfde aanvaller. Hij werd reeds verdacht door de politie en 24 uur op 24 in het oog gehouden. Hij werd ter plekke gearresteerd.

Volgens een verklaring van de politie werd de vermeende dader door beide slachtoffers bij een fotoconfrontatie herkend. Hij zou met psychische problemen kampen en is momenteel het onderwerp van een onderzoek onder toezicht van het parket. Het onderzoek moet onder meer bepalen waarom de man zo reageerde. In het proces-verbaal wordt geen melding gemaakt op de criminele inval van Israël in Gaza.

Joden in Marokko

In Marokko wonen momenteel slechts een paar duizend Marokkaanse joden, voornamelijk in Casablanca. In de jaren 1950 woonde in Marokko een veel grotere joodse gemeenschap met ruim 265.000 mensen in 1948. Bovendien zijn ongeveer 10% Israëliërs van Marokkaanse afkomst.

Reageer op Facebook

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team