Zoeken

Algerijnse raketten op Marokko gericht?

7 november 2021 - 17:40 - Wereld

©

De dood van drie Algerijnse vrachtwagenchauffeurs in de Sahara hebben de spanningen tussen Marokko en Algerije opnieuw doen oplopen. Algiers beschuldigt Rabat ervan de chauffeurs te hebben gedood tijdens een drone-aanval. Marokko heeft nog niet officieel op de beschuldigingen gereageerd maar zou klaar staan in geval van een aanval van Algerije.

Algerije zou zich voorbereiden op een gewapend conflict met Marokko. Foto’s die door Algerijnse media werden verspreid en waarvan La Razón kopieën zou hebben, tonen aan dat Algerije raketten langs de grenzen met Marokko heeft geplaatst, om het koninkrijk aan te vallen. De informatie werd niet officieel bevestigd.

Het Algerijnse presidentschap had kort na de dood van de drie vrachtwagenschauffeurs in een officiële verklaring, Rabat openlijk van hun dood beschuldigd.

Lees ook: Algerije en Marokko op rand van oorlog

Marokkaanse bronnen verwerpen de ongegronde beschuldigingen van Algerije, dat volhoudt dat de drie slachtoffers door de Royal Armed Forces werden gedood. Voor het koninkrijk is Algerije enkel op zoek naar voorwendsels om een oorlog te starten. "Algerije zoekt naar een reden, ook al is het nepnieuws, om de regio in brand te steken."

Deze dreiging uit Algerije volgt op een VN-resolutie over de Sahara, waarin wordt opgeroepen tot een onderhandelde oplossing voor het conflict zoals aanbevolen door Marokko, en niet een referendum over zelfbeschikking zoals gewenst door Algerije en de Polisario. Ook heeft het besluit van Algerije om het contract niet te verlengen van de Maghreb-Europe-gaspijpleiding waarmee het buurland via Marokko gas aan Spanje leverde, niet het gewenste effect gehad.

Lees ook: Marokko wil oorlog met Algerije vermijden

"Het Algerijnse regime is sinds enkele maanden verwikkeld in een vijandig beleid waarmee het waarschijnlijk een gewapend conflict met Marokko probeert uit te lokken om de aandacht af te leiden van de interne problemen waarover zijn burgers klagen, met name de inflatie en de stijging van de prijzen van levensmiddelen", geeft een Marokkaanse bron aan, eraan toevoegend dat "Marokko zich niet zal laten meeslepen in een spiraal van conflicten zoals Algerije het wenst".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team