Zoeken

Algerijnse partij vraagt opening grens met Marokko

16 februari 2016 - 12:00 - Wereld

©

De Algerijnse oppositiepartij voor cultuur en democratie RCD heeft de opening van de grenzen tussen Marokko en Algerije gevraagd. Dat gebeurde op een meeting in Algiers voor de 27e verjaardag van de partij.

"Degenen die zich tegen de opening van de grens verzetten zijn degenen die van de situatie profiteren", verklaarde Mohcine Belabbas. Volgens hem moeten de grenzen open om de "capaciteiten van beide landen te versterken, de competitiviteit te stimuleren en het vrije debat te voeden".

Deze opening zal "de meningen helpen verenigen" en de "markten voor onze industriën vergroten", aldus de politicus die ook oproept tot "het herstel van de Federatie van Noord-Afrikaanse staten", een project dat door de leiders van de bevrijdingsbewegingen werd gedragen.

Afgelopen januari had de voorzitter van de RCD tijdens een bezoek aan Marokko al opgeroepen tot de opening van de grenzen tussen de twee landen en de oprichting van een "Noord-Afrikaanse unie".

De grenzen tussen Marokko en Algerije zijn sinds 1994 gesloten. Marokko had toen de Algerijnse geheime dienst van de aanslag op hotel Asni in Marrakech beschuldigd en een visumplicht opgelegd aan Algerijnse onderdanen. Algerije had toen gereageerd door de landsgrenzen te sluiten. Marokko pleit sindsdien voor de heropening van de grenzen, wat Algerije weigert.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team