Zoeken

Algerijnse ex-parlementariër hekelt normalisatie Israël-Marokko

14 januari 2021 - 16:40 - Wereld

©

De voorzitter van de Vereniging voor Vrede in Algerije, Abderrazak Makri, vindt dat Marokko door de normalisatie van de banden met Israël ervoor gezorgd heeft dat Algerije nog meer geïsoleerd is geraakt in de regio.

Makri uitte zijn noodkreet afgelopen zaterdag tijdens het forum "Algerije en externe uitdagingen". Hij zegt dat Marokko door de normalisatie van de betrekkingen met Israël ervoor gezorgd heeft dat de “zionistische vijand” nu aan de grenzen van Algerije staat. De ontwikkelingen in de Sahara-kwestie die samenhangen met de normalisatie vindt Makri al even verwerpelijk.

Volgens het voormalige Algerijnse parlementslid is er in zijn land gebrek aan een internationaal beleid dat gericht is op dialoog, samenwerking en onderhandeling, waardoor Algerije niet in staat is om de externe uitdagingen aan te gaan die ook de interne veiligheid bedreigen. Als voorbeeld noemt hij de aanwezigheid van buitenlandse troepen in buurland Libië en in Sahel-staten zoals Mali.

Makri is van mening dat Algerije een van de eerste landen zou moeten zijn die een bijdrage leveren aan het oplossen van het conflict in Libië. "We moeten de controle over bepaalde kwesties terug krijgen, om onze interne veiligheid te verzekeren, en om de samenwerking tussen de landen in de regio opnieuw op gang te brengen in het belang van onze volkeren".

Bladna.nl