Zoeken

Algerije woedend op Marokko, buurland zint op wraak

27 juli 2022 - 17:00 - Wereld

©

Na het mislukken van zijn bod om de zetel van het Afrikaans Geneesmiddelenbureau (AMA) te vestigen, heeft Algerije beloofd zich te wreken op Marokko. Het buurland beschuldigt de Marokkaanse lobby van de diplomatieke tegenslag.

De kandidatuur van Algerije heeft de uitvoerende raad van de Afrikaanse Unie niet kunnen overtuigen, en dat ondanks de toezegging van een financiële subsidie van ongeveer 200 miljoen dollar voor de bouw van 6 gebouwen, voor een bedrag van 145 miljoen dollar en 50 miljoen dollar aan uitrusting, en de betaling van alle kosten voor het operationeel maken van het hoofdkwartier van het Afrikaanse Geneesmiddelenbureau (AAM) gedurende de eerste twee jaar. De Afrikaanse Unie heeft gekozen voor Rwanda. Sindsdien beschuldigt het oostelijke buurland de Marokkaanse lobby van de boycot van zijn kandidatuur.

Lees ook: Dwarsboomde Marokko ambitie van Algerije?

Er zou een crisisvergadering zijn gehouden over de diplomatieke tegenslag op het hoofdkwartier van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Algiers. Volgens Algerijnse functionarissen zou de as Kigali-Rabat "verschillende hefbomen in werking hebben gesteld, die de balans in het voordeel van Rwanda deden doorslaan" ten nadele van Algerije, meldt Maghreb Intelligence. "Deze as zou verschillende politieke argumenten hebben ingezet met betrekking tot de instabiliteit van het Algerijnse regime en het onvermogen van het land om voor een internationale uitstraling te zorgen in het voordeel van Afrikaanse doelen, vanwege zijn geschillen met grote westerse mogendheden."

Lees ook: Algerije beschuldigt Marokko van annulering bezoek Staffan de Mistura aan Sahara

De Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune heeft de diplomatieke mislukking nog niet verteerd. Bovendien zou hij de regering de opdracht hebben gegeven een tegenaanval voor te bereiden, om de Marokkaanse invloed binnen de Afrikaanse Unie koste wat kost terug te dringen.

Bladna.nl