Zoeken

Algerije laat kans liggen om banden met Marokko te vernieuwen

4 november 2022 - 22:00 - Wereld

©

De topbijeenkomst van de Arabische Liga die op woensdag 2 november 2022 in Algiers eindigde, had voor Algerije een gelegenheid kunnen zijn om de banden met Marokko aan te halen.

"Tot de dag voor de opening van de top was Algiers van plan Koning Mohammed VI te verwelkomen. De Marokkaanse vorst trok zich op het laatste moment terug. Het zou een mooie kans zijn geweest voor Algerije om de banden met zijn buurland aan te halen nadat het land in augustus 2021 de betrekkingen met Rabat heeft verbroken", schrijft La Croix.

Lees ook: Algerije reageert op afwezigheid Koning Mohammed VI op Arabische top

In een interview met de Saoedische zender Al Hadath betreurde Ramtane Lamamra, Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken, de "gemiste kans". Algerije heeft hiermee ook de kans gemist om weer op de voorgrond van het diplomatieke toneel te treden. Het voelt zich sindsdien geïsoleerd op diplomatiek niveau.

Lees ook: Koning Mohammed VI nodigt Algerijnse president uit in Marokko

"De tijd dat Algerije aan het hoofd van de niet-gebonden landen stond en zich opdrong op het internationale toneel is al lang voorbij. President Abdelmadjid Tebboune worstelt om het land weer op de kaart te zetten. Het land zit sinds de beroerte die president Abdelaziz Bouteflika in 2013 ernstig invalide maakte, in een impasse en heeft onder meer veel gewicht en aura verloren bij de steun aan de zelfbeschikking van de Sahara", analyseert de Franse krant.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team