Zoeken

Europese Unie oefent druk uit op Algerije

10 juni 2022 - 10:01 - Wereld

©

De Europese Commissie vraagt Algerije om terug te komen op haar besluit om het vriendschapsverdrag met Spanje op te schorten. De beslissing wordt als "uiterst zorgwekkend" beschouwd.

Minder dan 24 uur na de aankondiging van het Algerijnse besluit, heeft de Europese Commissie Algiers verzocht om een dialoog met Spanje te heroverwegen en een diplomatieke oplossing te vinden voor het conflict tussen de twee landen. "Wij zijn bezorgd en vragen Algerije deze beslissing te heroverwegen", aldus Eric Mamer, woordvoerder van de Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

Lees ook: Sahara: Algerije zegt vriendschapsverdrag met Spanje op

"De Algerijnse opschorting van het verdrag van vriendschap en goed nabuurschap dat het land in 2002 met Spanje ondertekende, is uiterst zorgwekkend en we hopen dat de Algerijnse autoriteiten op dit besluit zullen terugkomen", voegde Nabila Massrali, de woordvoerster van de Europese Dienst voor extern optreden, eraan toe. Ze benadrukte dat Algerije een "partner" en "een hoofdrolspeler" is voor de stabiliteit in de regio. Volgens haar moet dringend naar een oplossing worden gezocht "door middel van dialoog".

De Europese Commissie zegt bereid te zijn om te bemiddelen en "alle nodige bijstand" te verlenen om de dialoog tussen Madrid en Algiers te herstellen, aangezien het vriendschapsverdrag gaat over elke vorm van samenwerking, met inbegrip van de handel, en tot doel heeft een vrijhandelszone tussen de twee landen tot stand te brengen.

Lees ook: Spanje’s strategie om gas naar Marokko te vervoeren zónder Algerije te irriteren

"Handel is een bevoegdheid van de Europese Unie en handelsbetrekkingen bestaan tussen de Europese Unie en derde landen, niet tussen landen onderling", aldus de woordvoerders van de Europese Gemeenschap, die opmerkten dat het Algerijnse besluit niet alleen gevolgen heeft voor Spanje, maar voor de gehele Unie. De Europese Unie beschikt echter niet over middelen om druk uit te voeren op Algerije, dat geen lid is van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De EU is de grootste handelspartner van Algerije. In 2020 bedroeg de handel tussen de twee 24,9 miljard euro.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team