Zoeken

Algerije zet trollenleger in op YouTube om Marokko te bestrijden

1 maart 2024 - 21:00 - Wereld

©

Algerije maakt steeds meer gebruik van YouTube om propaganda te verspreiden en zijn anti-Marokkaanse visie te promoten. Dit blijkt uit onderzoek van het Middle East Media Research Institute (MEMRI).

In een context van beperkte persvrijheid en een langdurige rivaliteit met Marokko, gebruiken pro-gouvernementale YouTube-kanalen nationalistische en anti-Marokkaanse retoriek om een ​​vooral jong en mannelijk Algerijns publiek te beïnvloeden.

Lees ook: Marokko-Algerije: de haat ontmantelen

Deze kanalen, zoals ibendawla (955.000 abonnees), Algeria Tech (@AlgeriaTECHDZ) (320.000 abonnees) en MEDIA dz (@mediadzoff) (1,13 miljoen abonnees), vermengen sensationele berichtgeving met spot en humor om hun boodschap te verspreiden.

De doelstellingen van deze online propaganda zijn divers:

 Mobilisatie van de bevolking: Het creëren van een sterke nationale identiteit en vijandigheid jegens ’vijanden’, zoals Marokko, kan burgers verenigen en afleiden van interne problemen.

 Controle over de opinie: Door eenzijdige berichtgeving en overdreven nationalisme te promoten, kan de Algerijnse regering de publieke opinie beïnvloeden en kritische stemmen onderdrukken.

 Afwending van interne problemen: Door de focus te leggen op externe conflicten, kan de aandacht worden afgeleid van onvrede over sociale, economische of politieke kwesties binnen Algerije.

Lees ook: Algerije blijft vijandig tegenover Marokko

Het Middle East Media Research Institute benadrukt dat deze propaganda, hoewel gericht op serieuze onderwerpen, op een infantiele en sensationele manier wordt gepresenteerd om een ​​jong en gedemotiveerd publiek aan te spreken. Het doel is om de Algerijnse jeugd te mobiliseren rond een nationalistisch en anti-Marokkaans discours, terwijl de aandacht wordt afgeleid van de eigenlijke problemen in het land.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team