Zoeken

Algerije zoekt nieuwe wapenleveranciers in crisis met Marokko

6 maart 2024 - 18:00 - Wereld

©

De gespannen diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Algerije doen Algerije vrezen voor een mogelijk gewapend conflict. Om zich hierop voor te bereiden, zoekt Algerije naar alternatieve wapenleveranciers, nu zijn traditionele leverancier Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne niet langer aan de Algerijnse vraag kan voldoen.

De Algerijnse legerleiding, onder leiding van stafchef Saïd Chengriha, is op zoek naar nieuwe partners. Chengriha bezocht recent Saudi-Arabië en Qatar voor defensievakbeurzen, waar hij contacten legde met potentiële leveranciers. Volgens experts zijn deze reizen bedoeld om nieuwe wapencontracten te sluiten.

Lees ook: Militaire wereldranglijst 2024: Marokko ver achter Algerije

De Algerijnse defensiebegroting is de laatste jaren fors gestegen om nieuwe wapens te kopen. Algerije was decennialang afhankelijk van Russische wapens, die tijdens de oorlog in Oekraïne echter niet erg effectief bleken te zijn. De oorlog belemmert Rusland bovendien om zijn exportverplichtingen na te komen.

Lees ook: Marokko vertrouwt bouw nieuwe satellieten toe aan Israël

Algerije had vóór de Russische invasie van Oekraïne nieuwe wapens besteld bij Rusland, maar die levering is nu onzeker. Om die reden zoekt Algerije toenadering tot China. Vorig jaar werden al onderhandelingen gevoerd over de aanschaf van het SY-400 luchtverdedigingssysteem, meldt Infodefensa, een website gespecialiseerd in wapenhandel. Volgens Maghreb Intelligence voert Algerije ook gesprekken met China over de aankoop van radars voor de detectie van drones, een technologie waarover reeds Marokko beschikt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team