Zoeken

Algerije krabbelt terug: Europese druk loont

13 juni 2022 - 10:20 - Wereld

©

De Algerijnse ambassadeur bij de Europese Unie heeft vrijdag verzekerd dat de handel tussen Algerije en Spanje niet is opgeschort en dat de gasvoorziening van het land niet in gevaar is.

In antwoord op de verklaring van de Europese Commissie, waarin de opschorting van de vriendschapsovereenkomst tussen Spanje en Algerije in vraag wordt gesteld, heeft de Algerijnse ambassadeur bij de Europese Unie in een brief bevestigd dat de handel tussen de twee landen niet is opgeschort en dat de gastoevoer naar Spanje niet zal worden stopgezet.

Lees ook: Europese Unie oefent druk uit op Algerije

"De vermeende maatregel van opschorting van de handelstransacties met Spanje, een Europese partner, bestaat alleen in de hoofden van degenen die hem hebben aangekondigd en vervolgens in alle haast hebben bekritiseerd", aldus de ambassadeur in de brief. Het gezantschap ontkent dat de Algerijnse autoriteiten het bevel hebben gegeven om de handel met Spanje stop te zetten.

De beroepsvereniging van banken en financiële instellingen (APBEF) heeft op 8 juni in een nota aan alle directeuren van Algerijnse banken gevraagd "opnames en buitenlandse handelstransacties van producten en diensten naar en uit Spanje te bevriezen", hetgeen feitelijk neerkomt op het stopzetten van alle handel. Verscheidene Spaanse exporteurs bevestigden de volgende dag dat ze van de maatregel op de hoogte waren gebracht.

Lees ook: Sahara: Algerije zegt vriendschapsverdrag met Spanje op

De Europese Commissie "had zich ervan moeten verzekeren dat de maatregel [van Algiers] geen directe of indirecte gevolgen zou hebben voor de verbintenissen die zijn opgenomen in de associatieovereenkomst van 2005, tussen Algerije en de Europese Unie". De ambassadeur betreurt "de haastige reactie van de Europese Commissie, zonder de informatie eerst bij de Algerijnse regering te controleren".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team