Zoeken

Algerije gaat handelsovereenkomsten met Spanje herzien

31 maart 2022 - 19:40 - Wereld

©

Als reactie op het besluit van de regering Pedro Sanchez om het plan van Marokko voor autonomie van de Sahara te steunen, zal Algerije alle handelsovereenkomsten met Spanje "herzien", maar zal het minstens tot het einde van het contract, gas aan Spanje blijven leveren.

De Algerijnse regering "zal alle overeenkomsten met Spanje op alle gebieden herzien", zei Chakib Kaid, secretaris-generaal van het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken, maandag in een interview met El Comercio in Rome. Hij verduidelijkte echter dat zijn land de gasleveringen aan Spanje niet zal stopzetten, maar dat de bestaande gascontracten wellicht niet zullen worden verlengd wanneer zij in 2030 aflopen.

Lees ook: Sahara: Pedro Sanchez geeft "fouten" toe

Kaid vervolgde dat zijn regering "niet op de hoogte was" van het besluit van Spanje om het autonomieplan van Marokko voor de Sahara te steunen. "Wij zijn zeer verrast door deze ontwikkeling", zei hij. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, liet op een persconferentie op 18 maart de vraag open of hij de kwestie met zijn Algerijnse ambtgenoot had besproken.

Lees ook: Sahara: Air Algérie sluit Spanje uit van vluchtplan

Algerije, dat in 2021 bijna 45% van het Spaanse gas leverde, is na de Russische inval in Oekraïne een alternatief geworden voor de Europese gasvoorziening. Het land bereidt zich ook voor op meer samenwerking op energiegebied met Italië, dat vorig jaar 43% van zijn energiebehoefte uit Moskou betrok. De Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune wordt in mei in de Italiaanse hoofdstad verwacht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team