Zoeken

Marokko heeft geen ambassadeur meer in Algerije

4 januari 2022 - 19:10 - Marokko

©

Lahcen Abdel Khaleq is niet meer de ambassadeur van Marokko in Algerije. Als gevolg van diplomatieke spanningen tussen de twee landen, werd hij uit zijn ambt ontheven door het ministerie van Buitenlandse Zaken, Afrikaanse Samenwerking en Marokkanen in het buitenland.

Volgens het staatsblad van 30 december 2021 heeft Marokko de functie van Lahcen Abdel Khaleq, Marokkaanse ambassadeur in Algerije, met ingang van 14 december beëindigd. De betrekkingen tussen Rabat en Algiers zijn de laatste maanden drastisch verslechterd.

Lees ook: Marokko, een opkomende militaire macht in de regio

Algerije heeft op 24 augustus 2021 de banden met Marokko verbroken. Algiers verwijt Rabat met name de steun van Omar Hilale, permanente vertegenwoordiger van het koninkrijk bij de VN, aan het "dappere volk van Kabylië", opmerkingen van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken tijdens zijn bezoek aan Rabat, incidenten uit het verleden zoals de ontheiliging van de Algerijnse vlag bij het consulaat van Casablanca in 2013 en de Sahara-kwestie.

Lees ook: Algerije spant rechtszaak aan tegen Marokko

Op 22 september nam Algerije een andere extreme maatregel tegen Marokko. Het buurland heeft zijn luchtruim gesloten voor Marokkaanse burger- en militaire vliegtuigen, alsmede voor vliegtuigen met Marokkaanse registratienummers. Sindsdien heeft het oostelijke buurland zijn verbale aanvallen tegen het koninkrijk verveelvoudigd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team