Zoeken

Algerije bezorgd om bezoek Mohammed VI aan Obama

15 november 2013 - 22:00 - Marokko

©

Het bezoek van Koning Mohammed VI aan de Verenigde Staten op 22 november zorgt voor veel onrust in Algerije. Washington tracht al jaren een militaire samenwerking tussen Marokko en Algerije te ontwikkelen, in de strijd tegen tegen Al Qaeda in de Islamitische Maghreb. Maar het conflict tussen de twee landen maakt dit onmogelijk.

Marokko kreeg onlangs veel positieve aandacht na zijn optreden tegen het terrorisme in de Sahel-regio, een gebied dat traditioneel aan Algerije is voorbehouden. Algiers tracht nu druk uit te oefenen op Washington in een poging te verhinderen dat Marokko meer macht toegekend krijgt in de Sahel.

De Verenigde Staten willen van hun kant de rivaliteit tussen Marokko en Algerije beperken. Washington wil namelijk de strijd tegen het terrorisme in de Sahel niet aangaan zonder hulp van de twee belangrijkste militaire machten in de regio, namelijk Marokko en Algerije.

Washington werkt momenteel aan een definitieve oplossing voor de Sahara-kwestie, waarin Marokko tegenover het Polisario staat, een beweging dat de steun van Algerije heeft.

Tijdens zijn bezoek wil Koning Mohammed VI de steun van Barack Obama verstevigen, om een ​​einde te maken aan de vele aanvallen van Algerije.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team