Zoeken

Marokko roept ambassadeur terug uit Algerije

1 november 2013 - 13:56 - Marokko

©

Marokko heeft woensdag zijn ambassadeur in Algerije teruggeroepen voor overleg. Oorzaak hiervan zijn de "provocaties en vijandigheid van Algerije" omtrent de Sahara. Dat meldt het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De politieke beslissing volgt op uitspraken van de Algerijnse president in Abuja op 28 oktober. Rabat oordeelt dat Abdelaziz Bouteflika "de status quo over de Sahara" wil behouden door middel van vijandige verklaring.

Tajeddine El-Husseïni hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Mohammed V in Rabat, vertelde aan staatspersbureau MAP dat Bouteflika de interne crisis van Algerije "naar Marokko tracht te exporteren". Ook dient hij volgens de academicus een buitenlandse agenda dat doelt op de verslechtering van de betrekkingen tussen de twee buurlanden.

De uitspraken van de Algerijnse president vallen bovendien samen met een nieuw wapendeal van 7 miljard dollar tussen Moskou en Algiers, én met het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.

Algerije zoekt steun bij de Verenigde Staten over het mensenrechtendossier in de Sahara, dat in april door de VN-veiligheidsraad moet worden besproken, stelt El-Husseïni.

Mohamed Benhamou, Marokkaanse onderzoeker, bevestigt dat Algerije de conflicten met Marokko tracht te verergeren wanneer de interne problemen van het land uit de hand dreigen te lopen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft tevens aan dat de diplomatieke en consulaire vertegenwoordigingen van Marokko in Algerije open blijven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team