Zoeken

Mohammed VI op staatsbezoek in de VS, waarom?

29 oktober 2013 - 20:33 - Marokko

©

Koning Mohammed VI wordt op 13 november in Verenigde Staten verwacht. Ginder zal de Marokkaanse monarch trachten de geschillen tussen Marokko en de VS op te lossen.

Sinds 2008 en de benoeming van President Barack Obama zijn de betrekkingen tussen de twee landen gespannen, met name doordat Amerika een dubbelzinnig beleid voert wat betreft Marokko en de Maghreb.

Mohamed Benhamou van het Marokkaans Centrum voor Strategische Studies stelt dat Koning Mohammed VI een einde zal maken aan de onenigheden.

Aan Akhbar Al Yaoum vertelde hij dat het bezoek van Mohammed VI samenvalt met de verkiezingen voor de nieuwe VN-Mensenrechtenraad. Marokko wenst zich, na zijn termijn bij de VN-Veiligheidsraad, kandidaat te stellen voor de VN-Mensenrechtenraad.

Ondanks de onenigheden tussen Marokko en de VS over de mensenrechten, is de samenwerking op militair-, veiligheid en economisch vlak zeer goed in vergelijking met de andere Maghreb-landen.

In 2004 hadden de Verenigde Staten aan Marokko de status toegekend van ’strategische bondgenoot buiten de NAVO’. In 2006 sloten de twee landen ook een vrijhandelsakkoord.

Mohammed VI en Barack Obama zullen ook besprekingen hebben over het Sahara-conflict, de betrekkingen tussen Rabat en Washington, de situatie in de Sahel-regio, het Syrisch probleem en de instabiliteit in het Midden-Oosten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team