Zoeken

Geschil Marokko Algerije hindert strijd tegen terrorisme

3 juni 2013 - 20:19 - Marokko

©

De gespannen politieke betrekkingen tussen Marokko en Algerije bemoeilijken de strijd tegen het terrorisme in de regio. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Amerikaanse staatsdepartement over de strijd tegen terrorisme in de wereld.

In het rapport wordt de actieve rol van Marokko in de strijd tegen terrorisme in de Maghreb en de Sahel positief verwelkomd. Desondanks belemmert de slechte samenwerking tussen Marokko en Algerije, de strijd tegen Al Qaeda in de Islamitische Maghreb en andere terroristische groeperingen.

Volgens Abderrahmane Makkaoui, Marokkaanse expert in veiligheid en militaire zaken, is Algerije verantwoordelijk voor deze situatie. "De rapporten van de Amerikaanse inlichtingendiensten betreuren steeds opnieuw het gebrek aan medewerking van Algerije in de oorlog tegen terrorisme", zegt Makkaoui aan Akhbar Al Yaoum.

Het rapport stelt dat terreurcellen de veiligheidslacunes - veroorzaakt door het geschil tussen Marokko en Algerije - kunnen misbruiken om bomaanslagen te plegen of jihadstrijders aan te werven.

De religieuze gesprekken tijdens de Ramadan, ingevoerd door wijlen Hassan II, weerspiegelen volgens de VS, de gematigdheid van Marokko. Het koninkrijk werkt ook actief aan de modernisering van het religieus veld om extremisme bij jongeren te bestrijden.

Bladna.nl