Zoeken

Marokko vreest komst islamstrijders uit Mali

1 februari 2013 - 15:06 - Marokko

©

Marokko heeft de veiligheid aangescherpt langs de zuidelijke grenzen met Algerije en Mauritanië, sinds de terroristische aanval op het gascomplex van Tiguentourine in Algerije medio januari. Marokko vreest dat strijders van AQIM, die door het Franse offensief in Mali op de vlucht zijn geslagen, het land proberen binnen te komen.

Ook langs de oostelijke grens met Algerije heeft het Marokkaans leger de beveiliging opgeschroefd. Islamitische strijders uit Noord Mali bevinden zich op dit moment namelijk gevaarlijk dicht bij de Algerijnse en Mauritaanse grenzen.

Marokko vreest terreuraanslagen doordat het Franse vliegtuigen in zijn luchtruim heeft toegelaten en openlijk de Franse offensief in Mali steunt, meldt Al Mounaâtaf.

In tegenstelling tot Algerije en Mauritanië, is Marokko voorlopig beschermd vanwege de defensiemuur in de Sahara. Deze was in de jaren 80 gebouwd om aanvallen van het Polisario af te weren en wordt nu bewaakt door 100.000 soldaten.

Marokko zou de Franse interventie in Mali steunen in ruil voor een nieuwe en voordeliger visserijovereenkomst met de Europese Unie. Salafisten in Marokko reageerden woedend op de steun, omdat het in strijd zou zijn met de voorschriften van de Islam.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team