Zoeken

Algerije: "Marokko wil Raï-muziek stelen"

12 januari 2022 - 15:40 - Cultuur

©

Algerije beschuldigt Marokko ervan de Raï-muziek van hen te willen "stelen". De muziek maakt volgens het buurland deel uit van zijn erfgoed. Algiers wil het daarom laten opnemen in de lijst van immaterieel werelderfgoed van Unesco. De twee landen blijven twisten over de oorsprong van het populaire muziekgenre.

De Algerijnse minister van Cultuur heeft besloten om bij de Unesco een dossier in te dienen om "de Algerijns populaire muziek Raï" op de lijst van immaterieel werelderfgoed te laten opnemen. In een interview met het dagblad Al-Hiwar, bevestigt Wafaa Chaalalle dat de dossiers "Al-Rai" en "Al-Madhat" werden ingediend, evenals andere dossiers, zonder hier meer informatie over te verstrekken.

Lees ook: Tbourida opgenomen als cultureel erfgoed door Unesco

Aan Marokkaanse zijde willen de organisatoren van het internationale Raï-festival van Oujda dat Raï als "Marokkaanse volksmuziek" op de werelderfgoedlijst van de Unesco wordt geplaatst.

Lees ook: Algerije "steelt" Marokkaanse Malhoun

De organisator wijst erop dat er onlangs een Marokkaanse mediacampagne is geweest om "Tbourida" (ruiterkunst) op de representatieve lijst van immaterieel erfgoed van de Unesco te plaatsen. Algerije diende twee soortgelijke items in bij de Unesco in 2013 en 2015.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team