Zoeken

Algerije "steelt" Marokkaanse Malhoun

30 maart 2021 - 17:10 - Wereld

©

Instellingen die dicht bij het Algerijnse regime staan, proberen Marokkaanse producties van Malhoun te "stelen", een immaterieel en cultureel erfgoed van het koninkrijk dat op schema staat om te worden geregistreerd de lijst van het werelderfgoed van de UNESCO. Marokkaanse schrijvers, kunstenaars, intellectuelen en academici veroordelen deze daad.

Van een diplomatieke oorlog naar een culturele oorlog? Said El Miftahi, een kunstenaar en onderzoeker in de kunst van Malhoun, zegt dat hij heeft ontdekt dat sommige instituten dicht bij het Algerijnse regime en zijn generaals, Marokkaanse producties van Malhoun stelen en de namen van de auteurs veranderen om ze aan Algerije toe te schrijven en vervolgens deze artistieke werken aan UNESCO voor te stellen, meldt Assabah. Uit onvrede hebben de onderzoeker en zijn collega Abdelmajid Fennich, alsmede een groot aantal Marokkanen, parlementsleden, journalisten en onderzoekers op het gebied van immaterieel erfgoed, een petitie ondertekend om deze daad aan de kaak te stellen.

Said El Miftahi en Abdelmajid Fennich overwegen gerechtelijke stappen namens de Marokkaanse civiele samenleving tegen de daders. Hun doel is om de onzichtbare hand te identificeren achter sjeik Sidi Abdelaziz El Maghraoui, de Algerijn die op sociale netwerken het Marokkaanse immateriële erfgoed steelt. De ondertekenaars van de petitie hebben ook besloten de rechten te beschermen van de auteurs van de Marokkaanse Malhoun, die meer dan 70 jaar geleden zijn overleden. Zij zijn van plan hun zaak voor te leggen aan de Internationale Organisatie voor Intellectuele Eigendom.

Indieners roepen het ministerie van Cultuur ook op zich in te zetten voor de bescherming van het immateriële erfgoed van het koninkrijk en het te promoten door middel van de organisatie van culturele activiteiten en festivals, alsmede door de ontwikkeling van organisatorische structuren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team