Zoeken

Al Adl Wal Ihssane domineert demonstraties Casablanca

14 juni 2011 - 08:53 - Marokko

©

De protestmars van de Beweging 20 februari op zondag 12 juni in Casablanca werd overwelmd door militanten van de islamitische beweging Al Adl Wal Ihssane. Gesluierde vrouwen liepen aan één kant terwijl de mannen verderop opriepen tot de vrijlating van salafist-gevangenen en de boycot van de verkiezingen.

Ongeveer 4000 mensen namen deel aan de mars die startte van het plein Ennassr, de boulevard Lalla Yacout doorkruiste en eindigde op het Nevada plein van de economische hoofdstad.

Sommige demonstranten scandeerden dat zij zich zullen blijven inzetten voor democratie en sociale rechtvaardigheid in het kader van een parlementaire monarchie en veroordeelden wat zij een "verleende grondwet" noemden en de "accumulatie van rijkdom en macht".

Aan het einde van de mars nam Rachid Hbaba, lid van de Socialistische Eenheidspartij, het woord. Hij beschuldigde de regering ervan aan de oorsprong te liggen van de dood van Kamal Omari, militant van de Beweging 20 februari te Salé, en riep op tot een parlementaire monarchie. Hij maakte ook gebruik van de gelegenheid om de volgende mars van de Beweging aan te kondigen. Deze is gepland op 20 juni in de wijk Derb Sultan van Casablanca, ter herdenking aan de opstanden van 20 juni 1981 die daar plaatsvonden.

In Salé en andere steden van Marokko werd er ook betoogd. Honderden mensen vroegen tijdens verschillende protestacties naar sociale rechtvaardigheid en een democratische grondwet.

De nieuwe grondwet werd vrijdag door Abellatif Menouni, voorzitter van de Commissie voor de hervormingen van de grondwet, vrijgegeven. Deze beperkt de macht van de koning en kondigt revolutionaire hervormingen aan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team