Zoeken

Airbus chanteert Marokko

6 april 2012 - 11:00 - Economie

©

Vliegtuigfabrikant Aerolia, dochteronderneming van EADS die Airbus bezit, zou zich mogelijk in Marokko vestigen. In ruil zal de Marokkaanse vliegtuigmaatschappij Royal Air Maroc, dat uitsluitend Boeing-toestellen gebruikt, haar vloot moeten vernieuwen met Airbus-vliegtuigen.

Onderhandelingen zouden hierover gestart zijn op de Marrakech Air Show 2012, wat echter niet werd bevestigd door de betrokken partijen, meldt bladi.net.

Airbus zou haar gloednieuwe A321 NEO met een capaciteit van 220 passagiers, willen verkopen aan Marokko. "Royal Air Maroc is volop aan het herstructureren en probeert haar kosten te verminderen. Dit is hier de ideale vliegtuig voor", aldus een Airbus-vertegenwoordigen.

Marokko zou hiermee kunnen instemmen daar volgens een Marokkaanse bron je "in een onderhandeling veel moet geven om veel te krijgen".

Aerolia koos er in 2009 voor zich in Tunesië te vestigen, ten koste van Marokko. Deze keuze was toen slecht aanvaard door Marokko. Door de gevolgen van de Arabische Lente, aarzelt Aerolia nu om haar Tunesische filiaal verder te ontwikkelen, of een nieuwe te starten in Marokko, waar reeds een honderdtal vliegtuigfabrikanten zijn gevestigd.

Bladna.nl