Zoeken

Ahmed Toufiq geeft uitleg over beheer van waqfs door Marokkaanse jood

11 november 2023 - 12:00 - Marokko

©

Na een vraag van Nabila Mounib, parlementslid van de Verenigde Socialistische Partij (PSU), moest de Marokkaanse minister van Habous en Islamitische Zaken, Ahmed Toufiq, uitleg geven over het beheer van bepaalde waqfs (een donatie gedaan voor eeuwig aan een werk van openbaar nut of een goed doel, ndvr) door een Marokkaanse Jood.

"De persoon die de waqfs van Rabat en Salé beheert, is een zionistische Jood die familie - vermoedelijk de broer - is van de Israëlische minister van Binnenlandse Zaken Aryé Dery," verklaarde Ahmed Ouihmane, voorzitter van het Marokkaanse Observatorium tegen Normalisatie. Nabila Mounib nam deze verklaring over en vroeg Ahmed Toufiq om in het Parlement uitleg te geven over de redenen waarom zijn ministerie het beheer aan een Jood heeft toevertrouwd, "die bekend staat om zijn banden met een hoge Israëlische functionaris."

Lees ook: Tanger: Joodse vastgoedeigenaar beschuldigt van uitzetting honderden gezinnen

Uit het antwoord van de minister blijkt dat de Joodse man "tot de vierde generatie van deze Joodse familie behoort. De enige reden die zijn verwijdering zou rechtvaardigen, is het bestaan van een administratieve beslissing tegen hem, anders kan hij niet alleen vanwege zijn Joodse afkomst uit zijn functie worden ontheven". Volgens Ahmed Toufiq heeft de familie van de Joodse man het beheer van deze waqfs "in de tijd van Sultan Moulay Youssef" toegewezen gekregen.

Lees ook: Hamas-Israël conflict: wat denken Marokkaanse Joden?

Mounib ondervroeg ook de minister over berichten over een Joodse burger die wacht op een koninklijke benoeming als hoofd van de Zakat-stichting in Marokko. Volgens Toufiq is dit slechts een gerucht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team