Zoeken

Abdessamad Bouabid onderzoekt stigmatisering Marokkanen in Nederland

3 april 2021 - 18:20 - Wereld

©

De Marokkaans-Nederlandse criminoloog Abdessamad Bouabid doet onderzoek naar de stigmatisering van Marokkanen in Nederland en geeft les aan studenten in de criminologie aan de Erasmus School of Law. Hij is ook auteur van het boek "De Marokkanenpaniek", dat de negatieve maatschappelijke reacties op Marokkanen onderzoekt vanuit de ‘klassieke morele paniektheorie’ van Stanley Cohen en Jock Young.

De 36-jarige Abdessamad Bouabid groeide op in een traditioneel Marokkaans gezin in Utrecht waar hij zich goed voelde. Maar op straat of in de media verdween die positiviteit en maakte deze plaats voor de donkere zijde van zijn dubbele nationaliteit. "Marokkanen in Nederland worden geassocieerd met criminaliteit, overlast en radicalisering. Als ik een supermarkt binnenkom kan het zijn dat de beveiliging vier keer in hetzelfde gangpad staat als ik. Dat roept vragen op," vertelt hij aan Erasmus Magazine.

Na mislukte trajecten in het hbo besloot Bouabid om te kiezen voor een studierichting waar hij interesse voor had, zonder zich zorgen te maken over zijn toekomst. Hij kwam eerst uit bij psychologie, maar moest daarvoor een wiskundetoets afleggen. "Ik kreeg voorbeeldsommen toegestuurd en dacht: shit, dit is gewoon wiskunde. Laat dan maar zitten." Het werd uiteindelijk criminologie. Toen Bouabid op zoek was naar een scriptieonderwerp, las hij per toeval het boek ’Folk Devils and Moral Panics’ van Stanley Cohen. Hij stelde zich de vraag of de reactie van de Britten op jongeren vergelijkbaar is met de reacties van Nederlanders op moslims en Marokkanen.

Volgens Cohen beleefde Engeland in de jaren 60 een periode van ’morele paniek’, de Britse cultuur van deftigheid, preutsheid en orde werd geconfronteerd met een nieuwe jongerencultuur. Ze waren bang dat het gedrag van deze groep een negatieve impact zou hebben op de samenleving en maakten zich zorgen over het verlies van de eigen cultuur. Hun reactie was zo heftig dat er een vijandbeeld werd gecreëerd.

Bouabid wilde weten of zoiets ook speelde in Nederland met betrekking tot Marokkanen. "Als een Marokkaan iets crimineels doet, schrijft de krant ook op wat andere Marokkanen een jaar eerder voor criminaliteit hebben gepleegd. Alles wordt op een hoop gegooid, om te laten zien hoe groot het probleem van Marokkanen in Nederland is."

Abdessamad behaalde een negen voor zijn scriptie en kreeg de vraag of hij wilde promoveren. "Op de dag dat bekend werd dat ik gefinancierd onderzoek ging doen naar het stigma van Marokkanen in Nederland doken de media erop. Theodor Holman suggereerde in een column in Het Parool dat twee ton voor een onderzoek naar het imago van Marokkanen weggegooid geld zou zijn", aldus de criminoloog.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team