Zoeken

Abdil vertrok uit Marokko omwille van zijn homoseksualiteit

20 mei 2021 - 12:00 - Wereld

©

De 39-jarige Abdil (niet zijn echte naam) verruilde zijn geboorteland Marokko in 2012 voor België, waar hij een nieuw bestaan poogt op te bouwen. In het kader van de internationale dag tegen homofobie, vertelt Abdil dat het niet mogelijk is om vrij te leven in Marokko als je homoseksueel bent. Maar ook in België wordt hij geconfronteerd met homofobie en transfobie.

"In Marokko heb ik aan niemand durven vertellen dat ik homo ben. Mijn familie weet het nog altijd niet. Het is er moeilijk en gevaarlijk om te leven als homo. Bij je familie of op je werk: mensen zijn ertegen. En als ze tegen je zijn, dat maakt je kapot. Ik kon daar niet verder leven. Ik ben er heel ongelukkig geweest. De homo’s die ik in Marokko kende, zijn een voor een vertrokken naar het buitenland. Op den duur bleef ik alleen over. Ik kon met niemand meer praten. Uiteindelijk overtuigde een vriend me om ook te vertrekken."

Toen hij nog in Marokko woonde had hij wel een relatie, vertelt Abdil aan de Gazet van Antwerpen. "Met een man die ouder was, getrouwd was en kinderen had. Samen een leven uitbouwen, kon niet. Wanneer je een bepaalde leeftijd bereikt, verwacht je familie dat je gaat trouwen en kinderen krijgt." Nu woont hij in Antwerpen. "Hier kan ik leven in vrijheid. Maar makkelijk is het niet. Ik heb nog contact met mijn familie. Ik hou van hen en ik heb respect voor hen. Maar ik leid mijn eigen leven. Apart. Ik ben geen enkele keer teruggegaan."

Abdil leerde inmiddels Nederlands en is ook al vijf jaar vrijwilliger. "Onder meer bij Shouf Shouf", een LGTBQ+ organisatie voor personen met een allochtone achtergrond. "Ik ben deze organisatie heel dankbaar. Ik kan er mezelf zijn, leer er nieuwe mensen kennen en kan er gezellig praten met anderen. Nu help ik er te vertalen, vooral voor mensen die Arabisch spreken en in een asielcentrum verblijven." Toch waren de laatste jaren best ook moeilijk, hij kreeg namelijk ook in België te maken met homofobie. "Zes jaar geleden ben ik in elkaar geslagen door drie personen omdat ik homo ben. Nadien zijn ze weggelopen. Ik heb toen de politie gebeld, die me naar het ziekenhuis heeft gebracht. Dat was voor mij een moeilijke ervaring. Ook hier is het leven voor homo’s niet altijd goed."

Abdil hoopt ondanks alles op een mooie toekomst. "Het liefst van al wil ik een goede job. Een vaste relatie hebben, zou ook fijn zijn. Ik heb me heel vaak eenzaam gevoeld. Zeker in deze coronatijd."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team