Zoeken

Repressie homoseksualiteit in Marokko en de rest van de wereld

20 april 2021 - 17:00 - Wereld

©

In veel landen ter wereld, waaronder in Marokko, is homoseksualiteit strafbaar. Er zijn zelfs landen waar homoseksuelen het risico lopen om ter dood te worden veroordeeld.

De Marokkaanse lesbienne Hadiya wordt vaak geconfronteerd met geweld en discriminatie omdat ze tot de LGBTI-gemeenschap behoort. "Ik verborg mijn seksuele geaardheid in Marokko omdat ik vond dat ik niet naar een meisje moest kijken of erover moest praten", zegt Hadiya. De homoseksuele Michael uit Colombia vertelt dat het er in zijn land niet veel beter op gesteld is en dat de Colombiaanse wet geen bescherming biedt aan homoseksuelen en lesbiennes.

Carlos Sanguino, hoofd diversiteit bij Amnesty International in Spanje, heeft een goed beeld van de moeilijke situatie waar LGBTI’ers in verschillende landen mee te maken hebben. Volgens hem is er een trend gaande dat er in veel repressieve landen zogeheten conversietherapie wordt toegepast. Op deze manier moeten homoseksuelen op een gedwongen manier hun seksuele geaardheid veranderen.

"Het probleem is geconcentreerd in Afrika en Azië, maar het is ook merkbaar in Europa", vertelt Sanguino. Hij benoemt Hongarije en Oekraïne als landen die onlangs een repressief beleid tegen homoseksualiteit hebben ingevoerd. Wel is hij positief over het feit dat de lijst met landen waar mensen van hetzelfde geslacht met elkaar kunnen trouwen is gegroeid.

Bladna.nl