Zoeken

Homoseksuele Marokkaan wijkt uit naar Bosnië voor politiek asiel

7 april 2021 - 10:00 - Wereld

©

De homoseksuele Marokkaan Tayri (niet zijn echte naam) is Marokko ontvlucht om politiek asiel aan te vragen in een Europees land. In zijn zoektocht naar een nieuw vestigingsland is hij vanuit Italië vertrokken naar Bosnië.

Tayri werd in 1996 geboren in Errachidia. Vanwege zijn seksuele geaardheid heeft hij Marokko verlaten om politiek asiel aan te vragen in Europa. "In mijn land word je in de gevangenis gezet als ze erachter komen dat je homoseksueel bent. Daarom ben ik hier, ik kan niet naar huis", vertelt hij.

"Ik was in de Italiaanse stad Triëst waar ik asiel heb aangevraagd, maar ik ben gedeporteerd", zegt de 25-jarige Marokkaan. "Ik ben een student, ik hou van wiskunde en ik weet niet hoe ik hier moet overleven. Bosnië is een arm land, er zijn geen banen",legt Tayri uit. De Spaanse krant El Periódico meldt dat hij overleefd door langs de weg zakdoekjes te verkopen.

De Bosnische LGBTI-activist, Mirza Halilcevic, zegt dat homoseksuele migranten in Bosnië lijden onder verschillende vormen van discriminatie. Volgens Halilcevic zijn LGBTI-rechten in het Balkanland nog altijd taboe. Amra Kadric, een advocaat van de Bosnische ngo Vaša Prava die migranten adviseert over juridische kwesties, zegt dat veel van deze migranten zichzelf uit angst verborgen houden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team