Zoeken

Nadia Bouras in de gaten gehouden door ’Vizier op Links’

24 maart 2021 - 10:40 - Wereld

©

Het platform ’Vizier op Links’ verschaft stickers waarmee je ’linkse mensen’ kan waarschuwen dat ze in de gaten worden gehouden. Ook op de voordeur van de Marokkaans-Nederlandse historicus Nadia Bouras is zo’n een sticker gekleefd. Bouras deed aangifte tegen het platform.

Toen Nadia Bouras maandag met haar kinderen terugkwam van een ochtendwandeling, viel de sticker haar op. Ze dacht in eerste instantie dat het om een reclamesticker ging, maar schrok daarna van het opschrift: ’Deze locatie wordt geobserveerd door volgers van Vizier op Links’. Ze deelde een foto van de sticker op Twitter. "Toen ik het zag kreeg ik meteen trillende benen en raakte ik in paniek", vertelt Bouras aan AT5. "De boodschap is we weten waar je woont en we houden je in de gaten. Het voelt zo intimiderend."

Bouras is universitair docent migratiegeschiedenis aan de Universiteit Leiden en specialiseerde zich in migratie en integratie. De sticker kadert ze in de huidige groei van het radicaal-rechts gedachtegoed dat zeer aanvallend is naar bepaalde groepen toe. "Ik val in verschillende hokjes, ik ben docent, uitgesproken tegen racisme en ben een vrouw met een migratie achtergrond." Inmiddels kwam er een wijkagent bij haar thuis. "We hebben alles samen doorgenomen. Hij heeft wel al laten weten dat de tekst niet strafbaar is op de sticker". Maar Bouras voelt zich geïntimideerd en doet toch aangifte van de gebeurtenis.

Vizier op Links zegt zich te richten op links activisme. "Wij zetten ons in om deze hegemonie te ontmaskeren en te doorbreken en ontzien daarbij niemand. Rechters, studenten, officieren, ambtenaren, docenten, journalisten, politici, bestuurders, vakbondsleden en alle overige maatschappelijke bloedgroepen", valt er op hun website te lezen. Op Twitter reageerden ze ook op deze stickeractie. Ze zeggen dat "de stickers ludiek en vrij verkrijgbaar" zijn. "Beetje ingewikkeld om ons ieder individueel stickertje aan te rekenen. Links probeert ons vanaf dag één te framen en te cancellen. Niks nieuws."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team