Zoeken

Abdel binnenkort op straat met zijn drie peuters in Molenbeek

28 maart 2023 - 09:00 - Wereld

©

De opzegtermijn van het appartement dat de Molenbeekse Abdel Fattouche voor 600 euro huurt, loopt af op 31 maart. De Molenbekenaar moet dringend een betaalbare woning vinden vóór die deadline verloopt. Abdel wacht met zijn gezin al 13 jaar op een sociale woning.

Abdel wordt aan het einde van zijn opzegtermijn van zes maanden, die op 31 maart afloopt, uit zijn appartement gezet, terwijl hij geen betaalbare woning kan vinden in zijn buurt. "Ik ga het appartement niet verlaten, tenzij de politie me dwingt", zegt de 53-jarige man. Hij is op zoek naar een woonruimte voor zichzelf, zijn vrouw en hun drie kinderen (twee meisjes van 5 en 3 jaar en een jongetje van anderhalf). Momenteel woont het gezin in een flat met één slaapkamer, "verdeeld door gordijnen", voor een huurprijs van 600 euro, meldt L’Avenir.

Lees ook: Naima vreest op straat te belanden met haar gezin in Canada

De eigenaar van het pand wil het appartement vrijmaken omdat zijn dochter er in wil trekken, het nieuws dompelt de familie van Abdel in onzekerheid. Het salaris van de schoolklusser bedraagt zo’n 1700 euro netto en zijn vrouw van Marokkaanse afkomst werkt niet. Daarbovenop ontvangt het gezin 800 euro aan uitkeringen. "Maar een appartement met 2 slaapkamers kost 1000 euro, en een appartement met 3 slaapkamers tussen 1200 en 1500 euro", zegt Abdel. Zijn inkomen laat het niet toe om deze huurkosten te betalen en zichzelf en zijn kinderen wat meer comfort te gunnen. Net als 150 andere gezinnen in Brussel demonstreerde Abdel tijdens de vierde editie van de Dag van de Huisvesting, de grote mobilisatiedag voor huisvesting in Europa.

Het geval van Abdel is "echt emblematisch" voor de huisvestingscrisis in Brussel, verklaart Joaquim Da Fonseca, een maatschappelijk werker gespecialiseerd in huisvesting. Hij volgt 7 tot 8 gezinnen op die een woning zoeken, waaronder dat van Abdel. "De meesten hebben inkomsten uit werk, maar ze zijn ook erg arm. Om precies te zijn heeft 53% van de woningzoekenden inkomsten uit werk, volgens de statistieken van het Bonnevie Huis, dat de clichés over werklozen in Molenbeek wil doorbreken," legt hij uit. "Maar als er geen huisvesting is... De particuliere huurmarkt is ontoegankelijk. Met het inkomen van de heer Fattouche is het in de grote Belgische steden erg ingewikkeld", voegt de maatschappelijk werker eraan toe. Zo’n 8% van de mensen geeft uiteindelijk op en 6% wordt uit huis gezet en komt zonder woning te zitten.

Lees ook: Bejaarde Marokkaanse in Amersfoort op straat door drugsdealende zoon

De expert constateert ook "een enorme daling van de levensstandaard" voor degenen die er wel in slagen een appartement te vinden, met "een verdubbeling van de huurprijzen". Abdel staat ook "al 13 jaar" op de wachtlijst voor een sociale woning. Maar "In Brussel wachten 50.000 gezinnen", zegt Joaquim Da Fonseca. "Er zijn mij hostels aangeboden, maar alleen voor de kinderen en mijn vrouw. Met de baby kan ze daar niet leven zonder de kennis van het Frans. Ze hebben mij nodig. Ik wil niet dat we gescheiden worden", zegt Abdel.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team