Zoeken

Ook Wallonië wil wereld-Marokkanen opsporen die frauderen met sociale woningen

22 april 2023 - 12:00 - Wereld

©

Terwijl Wallonië in navolging van Vlaanderen sociale huurders - waaronder ook leden van de Marokkaanse diaspora - wil opsporen die een eigendom in het buitenland bezitten, sluit Brussel de optie uit. Het gewest is van mening dat "dit sociaal nadelig zou zijn".

"Het is niet normaal dat men een sociale woning toegekend krijgt terwijl men onroerend goed bezit in het buitenland", benadrukt de Waalse minister Christophe Collignon van Huisvesting. Hij is voorstander van een proactieve bestrijding van alle vormen van fraude, zowel sociaal als fiscaal.

Lees ook: België blijft Marokkaanse fraudeurs met sociale woningen opsporen

Wallonië wil het voorbeeld van Vlaanderen volgen, dat met succes sociale huurders heeft opgespoord die onroerend goed bezitten in het buitenland. In totaal werd inmiddels twee miljoen euro gerecupereerd. De Waalse Huisvestingsmaatschappij (SWL) heeft al contact opgenomen met haar Vlaamse tegenhanger, om de procedure onder de loep te nemen.

Lees ook: Marokkanen in België uitgesloten van sociale huisvesting?

Brussel ziet dit daarentegen anders. Het opstarten van controle met behulp van gespecialiseerde speurders "staat niet op de agenda", zegt Yves Lemmens, directeur van de Huisvestingsmaatschappij van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (SLRB), aan La Dernière Heure. "Dit programma krijgt veel media-aandacht, maar ik denk niet dat het echt sociaal is. Men vraagt zich af wat de echte reden is achter deze hype. Het standpunt van Brussel wordt gerechtvaardigd door het feit dat de stad geen heksenjacht wil voeren", legt hij uit. "De investering zou niet interessant zijn. Wij beschouwen sociale huurders niet als fraudeurs. Er zijn er niet zo veel en het zou sociaal nadelig zijn", voegt hij eraan toe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team