Zoeken

Marokkaan werkt 6 maanden gratis voor regularisatie in Spanje

31 maart 2023 - 12:00 - Wereld

©

Abdel, een 27-jarige Marokkaan, wilde zijn situatie in Spanje zo graag regulariseren dat hij bereid was om zes maanden gratis te werken. Kort daarna werd hij aangeworven als ober in een bar in Torremolinos in het zuiden van Spanje. Een baan die hij binnen 12 uur kreeg, na een tweet van een vriendin.

Abdel was al vijf maanden lang wanhopig op zoek naar werk. In die tijd bracht hij zijn tijd door op de markt van Marbella met Lola Cabrillana, een vriendin. Ze wist in minder dan 12 uur een ondernemer te overtuigen om hem een kans te geven als ober in een bar aan het strand in La Carihuela, Torremolinos.

Lees ook: Advocaten redden ’vergeten’ Marokkaan in Spaans vreemdelingencentrum

"Wil je een contract om je papieren te krijgen? Ik doe het voor je, je hoeft alleen maar deze zes maanden gratis te werken", twitterde Lola, kleuterleidster en schrijfster, op 22 maart, om de situatie van Abdel aan de kaak te stellen. Haar tweet werd meer dan 367.000 keer gezien, duizend keer gedeeld en kreeg bijna 2000 likes.

De jonge Marokkaan, afkomstig uit Beni Mellal is wanhopig. Hij heeft een arbeidscontract nodig om zijn situatie in Spanje te regulariseren en had Lola om hulp gevraagd. Ze bood aan om zijn sociale zekerheid te betalen, hij zou dan ook 6 maanden geen loon ontvangen voor zijn werk. "Toen hij me erover vertelde, vroeg ik hem waar het was, maar hij is verlegen. Hij houdt niet van problemen en wil niet dat ik me ermee bemoei. Het is een opgeleide jongen, die verschillende talen spreekt," vertelde Lola aan Malaga Hoy.

De lerares besloot een oproep te lanceren op sociale media, in de hoop dat Abdel, die ervan "droomt zijn studies verder te zetten", "niet de enige optie kiest die hem ter beschikking staat". De tweet lokte een golf van reacties uit. "Als hij bijvoorbeeld Antonio heette en uit Barcelona kwam, zou u hem dan op dezelfde manier geholpen hebben? Natuurlijk zou ik dat doen. Maar als je Antonio heet en in Barcelona woont bieden ze je geen werk aan zonder loon", antwoordde Lola, erop wijzend dat Abdel "legaal Spanje is binnengekomen".

Lees ook: Mustapha kwam als kind onder een vrachtwagen naar Spanje en wordt Guardia civil

Twaalf uur na de tweet had Abdel een werkaanbod. "De vrouw van de eigenaar van een bar aan het strand in La Carihuela schreef me privé en regelde een gesprek. Abdel was erg zenuwachtig, hij kon niet geloven wat hem overkwam", aldus Lola. De volgende dag begon de Marokkaan als ober te werken. Als jongste van zes kinderen kwam Abdel drie jaar geleden naar Spanje op zoek naar een betere toekomst na de dood van zijn vader. De jongeman, die in Marokko rechten studeerde, wil graag verder studeren. Een droom die hij hoopt te verwezenlijken met het fatsoenlijke salaris dat hij nu verdient.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team