Zoeken

Aardbeving Marokko: Marokkanen in het buitenland geven goede voorbeeld

17 september 2023 - 12:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De Marokkaanse gemeenschap in het buitenland mobiliseert zich al ruim een week voor Marokko na de verwoestende aardbeving in de provincie Al-Haouz. Financiële hulp, materiële donaties en humanitaire missies stromen binnen om de slachtoffers te helpen.

Meer dan 5 miljoen Marokkanen wonen in het buitenland, en velen van hen zijn vastbesloten om hulp te bieden. In Frankrijk, de thuisbasis van meer dan 1,5 miljoen Marokkanen, heeft een crowdfunding via GoFundMe maar liefst 800.000 euro opgebracht. Het jonge Frans-Marokkaanse stel Sarah Jaidi en Othmane Lamrini, die de campagne hebben opgezet, werken samen met gerenommeerde organisaties als SOS Villages d’Enfants Maroc en CARE Maroc. Lamrini legt uit dat ze ernaar streven om "veelzijdige hulp te bieden en in te spelen op de dringende behoeften van de getroffen burgers."

Lees ook: Corruptieschandaal treft gemeentevoorzitter in Marrakech

Niet iedereen kiest voor hulp op afstand. Badr Tounzi, een ingenieur die in Frankrijk woont, heeft met zijn team een humanitaire missie uitgevoerd in de zwaar getroffen regio Amizmiz. Binnen slechts vier dagen hebben ze 9200 euro verzameld. Het team heeft al meer dan 100 tenten opgezet en voorziet de getroffen families van dekens, matten en voedsel. Ze zijn ook van plan om mobiele sanitaire voorzieningen te installeren in de getroffen gebieden.

Marokkaanse studenten in het buitenland zijn eveneens betrokken. Dankzij een initiatief van de Warwick Moroccan Society, in samenwerking met de Banque Alimentaire du Maroc en El Baraka Angels, hebben studenten in Europa een fondsenwerving opgezet die al 10.000 Britse ponden heeft opgeleverd. De opbrengst zal worden gedoneerd aan deze twee liefdadigheidsinstellingen die al actief zijn in Marokko.

Lees ook: Aardbeving Marokko: French Montana doneert 100.000 dollar

De hulp komt letterlijk van alle kanten. Latifa en Jean-Pierre Macherel, een Frans-Marokkaans echtpaar uit Zwitserland, plannen luchtbruggen om eerste levensbehoeften naar Tinmel te vervoeren. Selma Regragui, woonachtig in Canada en oprichtster van de National Council for the Integration of Moroccan Skills Worldwide, werkt sinds de aardbeving onvermoeibaar om donaties te coördineren. Het blijkt eens te meer dat wanneer de nood het hoogst is, de wereldwijde Marokkaanse gemeenschap klaar staat om te helpen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team