Zoeken

Aardbeving Marokko: vrijwilligers klagen over "baksheesh" in Tanger Med

29 september 2023 - 21:00 - Marokko

©

Humanitaire hulpverleners en vrijwilligers die slachtoffers van de recente aardbeving in Marokko willen bijstaan, ervaren moeilijkheden in Tanger Med. Het betreden en passeren van de haven is een uitdaging op zich.

Het doorkruisen van de 1000 hectare grote haven Tanger Med op weg naar het zwaar getroffen gebied in de regio van Marrakech, getuigt van de moeilijkheden die hulpverleners ondervinden. Een hulpkonvooi uit de Franse Aveyron en Lozère ervoer dit aan den lijve: vier voertuigen uit Occitanie, volgeladen met 80 m³ aan noodhulp, stonden urenlang te wachten bij de douane. "Ik denk dat we nog wel vier of vijf uur moeten wachten," vertelde Hervé Durand, de president van Emmaüs Millau, aan Midi Libre.

Lees ook: Solidariteit of kapitaalvlucht? Bedrijven Marokkaanse diaspora onder de loep na aardbeving

De volgende ochtend was de situatie identiek. Een vrijwilliger van de Spaanse NGO "Policia Amigo" uitte zijn frustratie: "Waarom al deze vernederingen, al deze moeilijkheden? Het begint ’s nachts erg koud te worden in de Hoge Atlas. We hebben alle benodigde materiaal. Natuurlijk moet er controle zijn, maar waarom wordt onze doorgang niet vergemakkelijkt?"

In reactie op de eindeloze wachttijden en bureaucratische hindernissen uitten vele betrokkenen, waaronder Spanjaarden, Fransen en in het buitenland gevestigde Marokkanen, hun verontwaardiging. "Het is altijd een ramp in Tanger Med," klaagt een Frans-Marokkaanse vrijwilliger. "Het zijn dwarsliggers, corrupt. Ze negeren ons. Ze doen dit met opzet. Ze willen allemaal geld zien. Ik hou van mijn land, maar als ik dit zie, schaam ik me." De lijdensweg voor de hulpverleners eindigde uiteindelijk op donderdag, toen hun voertuigen werden gecontroleerd. Terwijl voor sommigen de ellende ten einde leek, meldden anderen nieuwe klachten bij de administratie.

Lees ook: Najib Amhali stopt inzamelactie voor Marokko en bedankt donateurs

Een jonge Frans-Marokkaanse vrijwilliger uit Montpellier, die bekend was met de doorgangsprocedure, toonde zijn ongenoegen over de steekpenningen die sommige individuen en organisaties betaalden om de controles te versoepelen. "Ze (de douaniers) zullen hiervoor boeten, vroeg of laat. Geld vragen van mensen die gewoon komen om te helpen, dat is waanzin."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team