Zoeken

Zaid Ait Malek, van illegaal tot beste trail runner van Spanje

31 oktober 2022 - 23:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Zaid Ait Malek uit Imilchil in het Marokkaanse Atlasgebergte, kwam in 2006 vanuit Tanger illegaal naar Spanje. Hij had zich daar verstopt in een vrachtwagen. Vandaag is hij een van de beste trailrunners van Spanje.

Samen met zijn neef verstopte Zaid Ait Malek zich in een vrachtwagen. De oversteek duurde vijf uur. Hij woonde 12 jaar zonder papieren in Almeria en Baena tot hij in 2018 het Spaanse staatsburgerschap kreeg. Hij kwam terecht in Córdoba, waar hij ook Spaans leerde en leden van de plaatselijke atletiekvereniging Media Legua Baena ontmoette. Sinds zijn jeugd was hij gefascineerd door hardlopen in het Atlasgebergte in Marokko, meldt La Razón.

Lees ook: Loubna, van huisvrouw tot onderneemster in Spanje

Dankzij enkele medewerkers van Media Legua Baena kon hij een flat vinden, deelnemen aan plaatselijke hardloopevenementen, een gemeentelijke subsidie ontvangen en in 2012 een verblijfsvergunning krijgen. Een jaar eerder had hij voor het eerst deelgenomen aan de Subbética Trail Half Marathon. In 2013 won hij zijn eerste wedstrijd in Zegama-Aizkorri. Daarna won Ait Malek Spaanse kampioenschappen, maar moest helaas afstand doen van deze titels omdat hij de Spaanse nationaliteit nog niet had.

Lees ook: Ayoub is vastbesloten om te slagen in Frankrijk

In 2014 startte de Spaanse klim- en bergsportfederatie (FEDME) de formaliteiten voor zijn naturalisatie op basis van zijn prestaties, een proces dat pas in 2018 succesvol werd afgerond.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team