Zoeken

Woedende Koning Mohammed VI stelt inhuldiging pilootproject uit

24 oktober 2017 - 18:00 - Marokko

©

Het pilootproject « Souk Essalihine » moest vorige week door Koning Mohammed VI in Salé worden ingehuldigd. Deze inhuldiging werd echter op het laatste moment uitgesteld als gevolg van een koninklijke woede.

Minister Abdelouafi Laftit van Binnenlandse zaken liet kort voor de inhuldigingsceremonie aan al zijn collega ministers en aan andere verantwoordelijken die aanwezig moesten zijn, weten dat de Koning zijn bezoek aan het project had uitgesteld. Een verrassend besluit wanneer men weet dat de voorbereidingen al ruim een week aan de gang waren. De wegen werden geasfalteerd, de gevels van huizen en gebouwen kregen een nieuw laag verf en tenten waren opgezet om de Koning te ontvangen.

Het project « Souk Essalihine » vergde een totale investering van 350 miljoen dirham en moest aan duizend mensen die eerder hun goederen op straat verkochten, de kans geven om een eigen winkel te bezitten. Er werden ook openbare diensten en groene ruimtes voorzien.

In een nabijgelegen dorpje werd dezelfde dag geprotesteerd tegen de hervestiging van de inwoners. De zaak is in de handen van de rechtbanken. Of dat ertoe leidde dat de Koning de inhuldiging uitstelde is niet duidelijk.

Afgelopen weekend bezocht de Koning onverwachts midden in de nacht ook meerdere ontwikkelingsprojecten in Casablanca die vertraging opliepen. Mohammed VI verplaatste zich onder sterke veiligheidsmaatregelen maar zonder de plaatselijke autoriteiten op de hoogte te hebben gebracht.

De monarch bezocht projecten die al lang af moesten zijn en stelde veel vragen over onder meer de heraanleg van de zeedijk van Ain Diab waarvoor 100 miljoen dirham werd voorzien, de rehabilitatie van verschillende groene ruimten en de heraanleg van de A3-snelweg en van twee bekende pleinen.

Het onverwachtse bezoek van de Koning zorgde voor veel ongerustheid bij de plaatselijke verantwoordelijken en het ontwikkelingsbedrijf Casa Aménagement. Tientallen projecten werden namelijk in de metropool gestart maar gaan veel trager vooruit dan oorspronkelijk gepland.

Bladna.nl