Zoeken

Witwassen: Marokko op plaats 4 in de regio

18 september 2021 - 10:00 - Economie

©

Marokko staat op de 4ᵉ plaats in de Arabische wereld voor wat de bestrijding van het witwassen van geld betreft. Dat zegt het Basel Institute on Governance, dat zich baseert op de rechtsstelsels die landen hanteren op het gebied van financiële criminaliteit.

Na kritiek van de Financial Action Task Force (FATF) en het waarnemingscentrum voor de mensenrechten ONDH, wordt Marokko er opnieuw van beschuldigd te weinig te doen tegen het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. Deze keer verwijt de in Zwitserland gevestigde internationale organisatie, Basel Institute on Governance, het koninkrijk van verschillende tekortkomingen in de strijd tegen dit probleem, ondanks de versterking van het juridische arsenaal, meldt L’Opinion.

Lees ook: Marokko wil witwaspraktijken onder controle krijgen

Volgens het internationale rapport behaalt Marokko een score van 5,32, waarmee het op een totaal van 110 landen op de 51e plaats in de wereld staat, en op de vierde plaats in de regio. De krant wijst er echter ook op dat deze beoordeling door de instelling wordt gezien als een stap voorwaarts, ze zijn tevreden over de geleidelijke versterking van een strenger wetgevingsarsenaal in de strijd tegen de financiële criminaliteit.

Lees ook: Marokko: parlement stemt over cannabis en witwaspraktijken

Enkele maanden geleden werd de wet 12.18 tot aanvulling van het wetboek van strafrecht op dit gebied unaniem aangenomen door de Kamer van volksvertegenwoordigers. Bij de hervorming zijn nieuwe tuchtrechtelijke en administratieve sancties ingevoerd voor personen (natuurlijke of rechtspersonen) die betrokken zijn bij de tussenhandel in witwaspraktijken om hun geld over te maken naar, of om te investeren in legale activiteiten. Deze laatsten kunnen door de toezichthoudende autoriteiten worden gestraft.

Bladna.nl