Zoeken

Wijzigingen voor Marokkaanse rijbewijs

29 februari 2024 - 09:00 - Marokko

©

Het Marokkaanse rijbewijs krijgt een update. De Nationale Veiligheidsdienst voor de Weg (NARSA) heeft een nieuw examensysteem aangekondigd dat rekening houdt met de recente wijzigingen in de verkeerswet.

Vanaf 18 maart 2024 wordt een nieuwe databank met 1000 vragen in gebruik genomen, in plaats van de 600 die tot nu toe werden gebruikt. Dit is nodig vanwege de nieuwe regels in de verkeersregels. "Deze aanpassingen omvatten onder meer de nieuwe verkeersovertredingen die voorheen niet in de rijexamens werden beoordeeld," legt een rijschoolhouder in Casablanca uit aan Le Matin.

Lees ook: Marokko: examen rijbewijs binnenkort met slimme auto

Om fraude te bestrijden, worden de examenruimtes nu uitgerust met camera’s en worden er voor de praktijkexamens ’slimme’ auto’s ingezet. Tevens kunnen bestuurders gebruikmaken van een nieuw leerplatform genaamd "PERMINOU-NARSA".

NARSA wil met deze veranderingen de kwaliteit van de rijopleiding verbeteren en de nadruk leggen op de nieuwe regels en de meest voorkomende overtredingen. Dit moet leiden tot een betere en verantwoordelijkere rijvaardigheid op de Marokkaanse wegen.

De NARSA roept rijscholen op om het aantal examenaanvragen goed te beheren tijdens de overgangsperiode van het oude naar het nieuwe systeem. Voor het theorie-examen is de aanmeldperiode voor 7 tot en met 15 maart stopgezet om rijscholen de tijd te geven om de dossiers te verwerken. Van 14 tot 17 maart 2024 wordt het systeem in alle regionale NARSA-kantoren geüpdatet.

Lees ook: Marokko komt met nieuwe rijbewijs

De rijschoolhouder waarschuwt wel voor mogelijke internetproblemen die de werking van het systeem kunnen verstoren. "De aanmeldingswebsite heeft te maken met veel drukte en heeft een stabiele internetverbinding nodig om goed te functioneren."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team