Zoeken

Rijbewijs halen in Marokko wordt pak lastiger

27 maart 2024 - 08:00 - Marokko

©

Een rijbewijs halen in Marokko is een stuk lastiger geworden. Kandidaten, professionals en instructeurs uiten kritiek op de hervormingen van het Nationaal agentschap voor de regulering van de autoveiligheid (NARSA) die de kwaliteit van bestuurders moet verbeteren.

De nieuwe regels, die op 4 maart werden aangekondigd, zorgen voor frustratie bij alle betrokkenen. Zo slagen veel kandidaten niet voor het theorie-examen, wat tot lange wachttijden leidt in de sector. Instructeur Hafid, eigenaar van een rijschool in Fez, legt de vinger op de zere plek. "In 2014 was er een schandaal met gelekte examenvragen," vertelt hij aan Hespress. "De NARSA werd opgericht om de controle en veiligheid te verbeteren. Ze begonnen met een databank van 600 vragen, die later werd uitgebreid naar 1000. Dit zorgde voor ongerustheid bij vakbonden en instructeurs."

Lees ook: Wijzigingen voor Marokkaanse rijbewijs

Een verandering in de digitalisering van het theorie-examen bracht nog meer frustratie met zich mee. "Naast ons eigen computersysteem, moeten we nu ook via een NARSA-platform werken," legt Hafid uit. "Dit platform vereist 20 uur lestijd, controleert de aanwezigheid van de kandidaat en vereist NARSA-goedkeuring voor het examen." Professionals in de sector protesteerden al tegen deze extra regels. "De NARSA beloofde ondersteuning, maar die is er nooit gekomen," aldus Hafid. "Bovendien kregen we geen lesmateriaal om met de veranderingen om te gaan."

Lees ook: Marokko komt met nieuwe rijbewijs

De hervormingen, die oorspronkelijk op 18 februari (nationale dag van de verkeersveiligheid) van kracht zouden gaan, werden uitgesteld tot 18 maart. Maar de onvrede in de sector blijft groot. "De NARSA heeft haar beloftes niet nagekomen," stelt Hafid. "Er zijn restricties op de voertuigen in rijscholen, en zelfs ervaren instructeurs moeten opnieuw examen doen. Dit alles zonder overleg met de professionals."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team