Zoeken

Wetsvoorstel voor uitwisseling fiscale gegevens Marokkaanse diaspora uitgesteld

19 juli 2023 - 21:49 - Marokko

©

De Marokkaanse regering wordt opgeroepen om twee wetsvoorstellen te herzien betreffende de uitwisseling van fiscale informatie en gegevens van Marokkanen die in het buitenland wonen. Beide voorstellen zorgen voor opschudding. Het jaar 2025 is de deadline voor hun goedkeuring.

Nasser Bourita, minister van Buitenlandse Zaken en Afrikaanse Samenwerking, heeft dinsdag voor de Commissie Buitenlandse Zaken, Nationale Defensie, Islamitische Zaken en wereld-Marokkanen in het parlement, twee wetsvoorstellen gepresenteerd ter goedkeuring van internationale overeenkomsten. De eerste is wetsvoorstel nr. 77.19 voor de goedkeuring van de multilaterale overeenkomst tussen bevoegde autoriteiten betreffende de automatische uitwisseling van informatie over financiële rekeningen.

De ratificatie van deze overeenkomst door Marokko met de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) werd effectief op 25 juni 2019 onder leiding van de regeringsleider Saâdeddine El Othmani. Deze laatste had een decreet ondertekend met de bepalingen voor de overgang naar de automatische uitwisseling van informatie voor fiscale doeleinden. De tweede is wetsvoorstel nr. 76.19 betreffende de goedkeuring van de multilaterale overeenkomst tussen bevoegde autoriteiten over de uitwisseling van verklaringen.

De Marokkaanse diaspora heeft via afgevaardigden, bezorgdheid geuit over deze twee teksten. De regering heeft pogingen gedaan om deze gemeenschap gerust te stellen over de inhoud ervan. Er is momenteel "niets dat een Marokkaan, waar hij zich ook bevindt en in welk land ter wereld dan ook, bang zou kunnen maken", zei de minister van Betrekkingen met het Parlement afgelopen donderdag tijdens een persconferentie, eraan toevoegend dat "niets de rechten van de wereld-Marokkanen kan schaden". De Commissie van Buitenlandse Zaken, Nationale Defensie, Islamitische Zaken en wereld-Marokkanen heeft desondanks besloten om de goedkeuring van deze twee wetsvoorstellen voor onbepaalde tijd uit te stellen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team