Zoeken

Marokko bij grootste fruitexporteurs ter wereld

21 november 2022 - 22:00 - Economie

©

Marokko behoort tot de grootste fruitexporteurs ter wereld, met een export ter waarde van meer dan 1,5 miljard dollar in 2021, volgens het laatste rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw.

Marokko is de 15e grootste fruitexporteur ter wereld, aldus het rapport, waarin staat dat de Marokkaanse fruitexport tussen 2016 en 2021 "meer dan verdubbeld" is, "van 729 miljoen dollar naar meer dan 1,5 miljard dollar". Dit vertegenwoordigt meer dan een derde van de Marokkaanse landbouwexport in 2021.

Lees ook: Marokkaanse avocado doet prijzen in Europa fors dalen

Deze enorme toename van de uitvoer is te danken aan recente grote investeringen in de vervoersinfrastructuur. Nu kunnen bederfelijke levensmiddelen binnen 48 uur na verpakking worden vervoerd van de Sahara naar Spanje, aldus het document.

De afgelopen zes jaar is er een "aanzienlijke groei" geweest als gevolg van de toegenomen wereldwijde vraag, aldus het Amerikaanse ministerie in zijn verslag. De uitvoer van bosbessen, frambozen en aardbeien is het sterkst gegroeid.

Lees ook: Groenten en fruit: waarom stijgen de prijzen in Marokko?

Ook de uitvoer van avocado’s en watermeloenen, mandarijnen en sinaasappelen droeg bij tot de stijging van de Marokkaanse uitvoer. Marokko heeft zijn uitvoer van groenten en fruit naar Rusland verhoogd tot 5,1 ton (+45% ten opzichte van 2021). Volgens het rapport was de Marokkaanse fruitexport in 2021 goed zijn voor 70% van alle uitvoer naar de Europese Unie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team