Zoeken

Marokko: belasting van 30% op iPhone’s

12 november 2023 - 23:30 - Economie

©

In Marokko is er in het parlement discussie ontstaan over een voorstel in de Begrotingswet 2024 om de douanerechten op geïmporteerde smartphones te verhogen. De voorgestelde verhoging van 2,5% naar 30% op luxetelefoons zoals de iPhone en high-end Samsung-modellen heeft tot onenigheid geleid onder parlementariërs van de regeringsmeerderheid. Sommige leden bepleiten een belastingheffing op basis van de prijs van de telefoons.

De parlementariërs suggereren het handhaven van de huidige belasting van 2,5% voor de meest betaalbare smartphones, waarvan de prijs onder de 2000 dirham ligt. Voor telefoons in de middenklasse, geprijsd tussen 2000 en 8000 dirham, wordt een belasting van 17,5% voorgesteld, terwijl voor toestellen van 8000 dirham en meer een tarief van 30% wordt aanbevolen.

Lees ook: Marokko: hoge belasting op alcohol om jongeren te beschermen

Parlementsleden van de Nationale groepering van Onafhankelijken (RNI), de Partij Authenticiteit en Moderniteit (PAM), de lIstiqlal (PI) en de Constitutionele Unie-Democratische en Sociale Beweging (UC-MDS) vrezen dat een verhoging van 30% op geïmporteerde smartphones vooral consumenten met een laag inkomen zal treffen. Dit standpunt werd geuit tijdens een zitting van de Commissie Economie- en Financiën.

Lees ook: Alcoholverkoop blijft financiële meevaller voor Marokko

Distributeurs van mobiele telefoons in Marokko hebben ook kritiek op deze belastingverhoging. Ze waarschuwen dat een hogere belasting de deur openzet voor smokkel en de uiteindelijke prijzen van smartphones met 40% kan doen stijgen. Omar El Boury, een expert in telecommunicatie, benadrukt dat vooral de meest kwetsbare maatschappelijke groepen getroffen zullen worden door deze maatregel, die ook een rem zou kunnen zetten op de ontwikkeling van de digitale sector in Marokko. Hij wijst erop dat dit de derde maatregel in vijf jaar tijd is die smartphones treft.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team