Zoeken

Wapenwedloop Marokko en Algerije is zorgwekkend

19 november 2014 - 21:49 - Marokko

©

De wapenwedloop tussen Algerije en Marokko heeft in de afgelopen jaren alarmerende proporties aangenomen. Dat stelt Rachid Tlemçani, hoogleraar aan de Universiteit van Algiers, in een analyse gepubliceerd door de krant El Watan.

Volgens de Professor zitten beide landen vast "in een vicieuze cirkel", omdat de "steeds grotere militarisering voor een klimaat van achterdocht en wantrouwen zorgt". Het gevoel van onzekerheid bij het buurland (Marokko of Algerije), verplicht tot een eindeloze versterking van de "agressieve of defensieve capaciteiten".

Desondanks is een gewapend conflict tussen Marokko en Algerije volgens Rachid Tlemçani hoogst onwaarschijnlijk. Het is niet in het belang van beide landen om het latent conflict over de Sahara tot een gewapend conflict te laten komen. Dat zou te gevaarlijk zijn voor de kwetsbare sociale vrede in beide landen.

Ondanks de massale uitgaven van Arabische landen, zijn deze er niet in geslaagd om een militaire industrie op te bouwen en blijven afhankelijk van het Westen voor het onderhoud van militair apparatuur.

Algerije gaat in 2015 ruim 13 miljard dirham uitgeven aan bewapening. Dat is ruim 40% van alle militaire uitgaven in Afrika. Daarbij komt nog de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken van ongeveer 6 miljard dollar. Samen komt dat neer op 30% van de totale begroting van het land.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team