Zoeken

De Waardevolle Nacht of Laylat al-Qadr, wat is dat?

5 april 2024 - 16:00 - Marokko

©

De Waardevolle Nacht, of Laylat al-Qadr, is één van de meest heilige nachten in de Islam. De Koran beschrijft deze nacht als beter dan duizend maanden bidden (83 jaar en 4 maanden). Volgens de Profeet Mohammed valt deze nacht op een van de oneven nachten in de laatste tien dagen van de Ramadan, dus op de 21e, 23e, 25e, 27e of 29e nacht.

Tijdens deze nacht openen de hemels zich en dalen de engelen neer op aarde door het gebod van Allah. De Koran werd op deze nacht geopenbaard en ook het lot van het komende jaar wordt dan vastgelegd, in overeenstemming met de wil van Allah.

Lees ook: Marokko: ze betalen de schulden van de armsten af

"Wie de Nacht van de Bestemming in gebed en met geloof doorbrengt, zal door Allah van al zijn zonden worden vergeven." Een van de gebeden die de Profeet Mohammed aanraadde te reciteren tijdens Laylat al-Qadr is: "Allahouma Innaka ’Afouwoun Touhiboul ’Afwa Fa’fou ’Anni" (O Allah, U bent de Vergevensgezinde, U houdt van vergeving, vergeef mij).

Lees ook: Datum Eid ul-Fitr 2024 in Marokko bekend

De exacte datum van de Waardevolle Nacht is niet bekend, maar verschillende geleerden (ulema) houden de 27e dag van de Ramadan aan. Er zijn echter enkele tekenen die erop kunnen wijzen dat het Laylat al-Qadr is:

 De nacht is helder en licht, wat vooral te zien is buiten de steden.
 De gelovigen ervaren een gevoel van vrede en rust die ze op andere nachten niet voelen.
 De zon komt op zonder stralen.
 Laylat al-Qadr is een nacht van vrede en veiligheid tot aan het ochtendgloren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team