Zoeken

VS vestigen militair-industriële basis in Marokko

21 januari 2023 - 13:00 - Marokko

©

De Verenigde Staten zijn van plan een militair-industriële basis te vestigen in Marokko, om zo hun belangen en die van hun bondgenoten te beschermen tegen de Russische expansie in Afrika, met name in Zimbabwe, Soedan, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Algerije en de landen van de Sahel en de Sahara. De missie is door president Joe Biden toevertrouwd aan de Amerikaanse minister Lloyd Austin van Defensie.

De Verenigde Staten willen hun invloed in Afrika versterken tegenover de groeiende macht van Rusland. Zo steunt Moskou "het Algerijnse regime niet alleen militair en politiek, maar bespreekt het land ook de vestiging van een grote logistieke basis die het land ook een toegang zou geven tot de landen ten zuiden van de Sahara-woestijn", aldus een rapport dat door CIA-directeur William Burns aan de Amerikaanse president is gestuurd.

Lees ook: Marokko-Israël: militaire samenwerking verontrust Algerije

De strategie wordt gezien als een bedreiging voor de "belangen van Washington en zijn bondgenoten" in de regio. Na dit rapport in ontvangst genomen te hebben, heeft Joe Biden de minister van Defensie, Lloyd Austin, opdracht gegeven een spoedplan op te stellen om een Amerikaanse militair-industriële basis in Marokko te vestigen, meldt de New York Daily News.

Lees ook: Militaire macht: Marokko ver achter Algerije

Tijdens een topbijeenkomst eind vorig jaar werd aan de Amerikaanse president een ontwerp planning voorgelegd. Biden vroeg de defensieminister om "het Pentagon aan te moedigen de logistieke en juridische aspecten van investeringen van de Amerikaanse defensie-industrie in Marokko te vergemakkelijken", omdat Rabat een "belangrijke niet-NAVO-bondgenoot" is in de strijd tegen het terrorisme.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team